Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sudsko vijeće procijenilo da je riječ o beznačajnom djelu

03.05.2011. 22:00
Sudsko vijeće procijenilo da je riječ o beznačajnom djelu


Sudsko je vijeće procijenilo da se radi o beznačajnom kaznenom djelu nakon čega je djevojku, optuženu za posredovanje u prodaji marihuane (0,85 grama) oslobodilo optužbi. Djevojka nije imala nikakve koristi zbog posredovanja niti je nagovarala dvojac na kupnju


Jelena P. (25) jučer je na Županijskom sudu u Zadru oslobođena optužbi za posredovanje u kupoprodaji marihuane. Nju se, naime, optužnicom teretilo da je 8. travnja prošle godine u jednom kafiću u Bibinjama dovela dvije osobe u vezu s muškom osobom imena Ante kako bi im za 300 kuna prodao oko tri grama marihuane.
Optužena je rekla da se smatra krivom za kazneno djelo koje joj se inkriminira, a već u istrazi, sve je priznala istražnom sucu.
– Dok sam bila u kafiću u kojem sam tada radila kao konobarica, nazvala me Matea i pitala znam li koga tko bi joj prodao marihuanu. To je čuo gost kafića i rekao da ima on za prodati. Prenijela sam joj to, a ona je kasnije došla s Ivanom. Spojila sam ih s Antom nakon čega su sjeli za obližnji stol, gdje su obavili primopredaju – rekla je Jelena u svojoj obrani.
Budući od posredovanja u ovoj kupovini optužena nije imala nikakve koristi, već je samo željela pomoći prijateljima, nije ih nudila, a niti nagovarala na kupovinu. S obzirom da se radi o vrlo maloj količini inkriminirane droge (0,85 grama marihuane), Sudsko je vijeće zaključilo da se radi o beznačajnom kaznenom djelu nakon čega je djevojku, ranije neosuđivanu, oslobodilo optužbi.
U obrazloženju takve odluke navedeno je još i da djevojka nije imala kontakta ni s novcem, a ni s drogom. O osobi imena Ante, koji je marihuanu dvojcu prodao, policija ju nije ništa detaljnije pitala, iako je evidentno da upravo on ima najviše kontakta s drogom.


 NAKON  12 GODINA SUDOVANJA TUŽITELJSTVO ODUSTALO




Zbog nedostatka dokaza Županijski državni odvjetnik Slobodan Denona jučer je odustao od kaznenog progona Zadranina Dragana S., optuženog zbog preprodaje opojnih droga. Riječ je o ponovljenom postupku koji se pred ovim sudom vodi od 2003. godine, a djelo datira još iz 1998. U prvom sudskom postupku Županijski sud u Zadru donio mu je oslobađajuću presudu, koju je potom Vrhovni sud ukinuo i vratio slučaj na ponovno suđenje. Optužnicom su uz Dragana S. bile obuhvaćene još dvije osobe, a jednoj od njih Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsku presudu na šest mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od tri godine.