Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema navodnjavanja, zalijevanja nogometnih igrališta, pranja ulica…

03.05.2012. 22:00
Nema navodnjavanja, zalijevanja nogometnih igrališta, pranja ulica…


Župan Zrilić je proglasio mjere kako bi Hrvatske vode, u skraćenom postupku mogle provesti interventne mjere jer se očekuje da bi tijekom sezone moglo doći do poremećaja u vodoopskrbi


Nakon nekoliko održanih koordinativnih sastanaka s predstavnicima gradova i općina te vodoopskrbnih komunalnih tvrtki sa područja Zadarske županije župan Stipe Zrilić donio je Odluku o izvanrednim mjerama zaštite od suše i ograničenju korištenja vode na području Zadarske županije.
– Hidrološka situacija na području županije nalaže poduzimanje određenih mjera s ciljem racionalizacije potrošnje vode iz javnog vodoopskrbnog sustava. Približavanjem ljetne sezone očekuje se povećana potreba i pritisak na vodoopskrbni sustav. Kako bi izbjegli moguće probleme u vodoopskrbi, Odlukom je naloženo komunalnim tvrtkama koje se bave vodoopskrbom da iskoriste sve mogućnosti uključivanja izvorišta koja se do sada nisu koristila za vodoopskrbu, te da se do ljetne sezone sagledaju i izvedu tehnički zahvati za povećanje mogućnosti crpljenja postojećih izvorišta. Investicije u kojima će dijelom participirati i Hrvatske vode, ublažit će negativne trendove hidrološke situacije na području Zadarske županije. Odlukom je također naloženo maksimalno ograničavanje potrošnje vode iz vodoopskrbnog sustava za navodnjavanje, zalijevanje nogometnih igrališta, pranje ulica i slično, kao i provođenje ostalih mjera koje doprinose štednji vode, kaže se u županovoj odluci i dodaje kako je ona zapravo poticaj svim pravnim osobama i žiteljima Zadarske županije da racionalizacijom potrošnje vode iz javnih vodoopskrbnih sustava doprinesu stabilnoj vodoopskrbi tijekom ljetnih mjeseci.
Međutim, doznajemo da situacija s vodom trenutačno nije toliko alarmantna. Velike kiše koje su padale prije dva tjedna zasad su dobro napunile bunare. Župan Zrilić je proglasio mjere kako bi Hrvatske vode, u skraćenom postupku, bez instrumenata javne nabave, natječaja i sl. mogle provesti interventne mjere jer se očekuje da bi tijekom sezone moglo doći do poremećaja u vodoopskrbi. Županova odluka zapravo je jedna vrsta prevencije, ali i potpora nastojanjima Hrvatskih voda da što prije počnu s istražnim radovima na području Zadra, Benkovca, Biograda i Paga. Na području Zadra, istražne radnje će se provesti na izvorištima Golubinka i Oko nedaleko od poslovne zone Grabi u Općini Poličnik.


U bunarima ima vode




Prema podacima zadarskog vodovoda razina vode u bunaru B4 iznosi 760 cm, a u bunaru B5 648 cm. Razina u bunaru Jezerce iznosi 280 cm, a u Boljkovcu 163 cm. Trenutačno se crpi voda iz Golubinke i iz izvorišta Dolac u Muškovcima na Zrmanji. Zanimljivo je da su zbog povoljne situacije bunari B4 i B5 na Bokanjcu stavljeni u stanje mirovanja.