Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prošlost i budućnost Kneževe i Providurove palače

03.05.2012. 22:00
Prošlost i budućnost Kneževe i Providurove palače


– Nadam se da će u skoroj budućnosti ovaj Muzej baštine grada zaživjeti upravo u ovakvom smislu i ovakvom projektu kao što na izložbi imate priliku vidjeti, rekao je otvarajući izložbu Kasap


Izložbom “Muzej 2 palače” u Kneževoj palači najavljena je istoimena monografija o kompleksu Providurove i Kneževe palače. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Zadra Darko Kasap te ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš. Na izložbi Galerije umjetnina Zadar i portala eZadar predstavljena su četiri tematska odjeljka buduće monografije na televizorskim ekranima, te kaširane recentne fotografije fotoreportera eZadra Lea Banića i Saše Čuke koje se odnose na Kneževe krletke. Također u atriju je na prezentaciji prikazano tristo fotografija prvih godinu dana života Kneževe palače.
– Nadam se da će u skoroj budućnosti ovaj Muzej baštine grada zaživjeti upravo u ovakvom smislu i ovakvom projektu kao što na izložbi imate priliku vidjeti, rekao je otvarajući izložbu Kasap.
Na otvorenju izložbe predstavljen je i bogat program NMZ povodom Međunarodnog dana muzeja 2012. Program započinje 16. svibnja u prostorima OŠ “Zadarski otoci” manifestacijom pod nazivom “Muzej u školi – Može li tradicija postati in?” 17. svibnja u atriju Kneževe palače održat će se radionica za djecu “B kao botanika” u sklopu “2. tjedna botaničkih vrtova i arboretuma u Velebitskom botaničkom vrtu”, a u radu radionice sudjelovat će učenici OŠ “Zadarski otoci” i učenici OŠ “Stanovi”.  Radionice za djecu završit će 18. svibnja likovno-literarnom radionicom na Trgu Pet bunara i Foši, a u radu će sudjelovati učenici OŠ “Petar Preradović”.
Tih dana bit će promovirana i monografija o kompleksu Providurove i Kneževe palače, točnije 17. svibnja u 19 sati u Kneževoj palači na prvu godišnjicu otvorenja. U Gradskoj loži i prvoj dvorani Galerije umjetnina NMZ 18. svibnja bit će postavljen retrospektivni izbor djela doajena dalmatinskog modernog slikarstva Abte Kaštelančića.
Izložba “Ifigenija – povijest jedne restauracije” te predstavljanje prijevoda najstarijeg sačuvanog dokumenta, s početka 1833. godine, a u kojem se spominje osnivanje Narodnog muzeja Zadar 30. studenog 1832. godine bit će kruna događanja, a o datumu će posjetitelji biti naknadno obaviješteni.