Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prva iscrpna i sustavna poredbena analiza

03.05.2012. 22:00
Prva iscrpna i sustavna poredbena analiza


Ovo je prva iscrpna i sustavna poredbena analiza svih glagolskih vremena u engleskome i hrvatskome jeziku. U radu se pregledno donose spoznaje o sličnostima i razlikama dvaju jezika kao i o univerzalnim strukturama relevantnim za percepciju vremena u širem smislu – dr. sc. Maja Bratanić


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije Jadranke Ančić, prof. Disertaciju pod naslovom “Poimanje vremena u engleskom i hrvatskom jeziku” Ančić je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Maja Bratanić, prof. dr. sc. Danica Škara i prof. dr. sc. Josip Lisac.
Doktorska disertacija Jadranke Ančić ima 197 stranica i sastoji se od osam poglavlja te sažetaka na hrvatskom i na enegleskom jeziku, popisa literature i kazala pojmova.
U svojoj ocjeni dr. sc. Maja Bratanić ističe kako je Ančić pokazala dobro poznavanje relevantne literature premda bi bibliografija mogla biti dopunjena još nekim radovima, a neka od konzultiranih vrela nisu do kraja iskorištena. Također, nadalje ističe kako je pokazala sposobnost samostalnoga istraživanja, dosljednu provedbu izabranoga metodološkoga aparata i donošenja izvornih zaključaka.
“Ovo je prva iscrpna i sustavna poredbena analiza svih glagolskih vremena u engleskome i hrvatskome jeziku. U radu se pregledno donose spoznaje o sličnostima i razlikama dvaju jezika kao i o univerzalnim strukturama relevantnim za percepciju vremena u širem smislu. Razlike u konceptualizaciji vremenskih odnosa izravno su primjenjive u nastavi engleskoga jezika jer je upravo ovo područje osobito zahtjevno u usvajanju engleskih sintaktičkih struktura pa se na temelju ovoga istraživanja u tom smislu može adekvatnije modelirati pristup primjenjiv ne samo na razini objašnjavanja razlika u leksikalizaciji pojedinih značenja glagolskih vremena već i u teoriji i nastavi prevođenja za ovaj jezični par.
Na teorijskoj razini istraživanje je potvrdilo i oprimjerilo šire potvrđenu tendenciju sažimanja glagolskih oblika, postupno nestajanje nekih glagolskih oblika iz upotrebe i značenjsku adaptaciju i proširenje dominantnih glagolskih paradigmi. Rezultati istraživanja pružili su isto tako i građu za reviziju pristupa pojedinim glagolskim vremenima koji se susreću u gramatikama ovih dvaju jezika.”, navela je u zaključku dr. Bratanić.