Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvije jedinstvene monografije

Autor: Ante Rogić

03.05.2013. 22:00
Dvije jedinstvene monografije

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U crkvi sv. Donata u četvrtak su predstavljene dvije jedinstvene multimedijske monografije – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Zadarske nadbiskupije: Veli Iž i Radovin. Riječ je o izdanjima Hrvatske udruge »Pjevana baština« i Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu koje su ostvarene potporom Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Grada Zadra.
Monografiju o glagoljaškom pjevanju župe Gospe od Zdravlja u Radovinu napisali su zajedno Livio Marijan i dr. Dragan Nimac. Sadrži presjek povijesnog razvoja glagoljaškog pjevanja na zadarskom području, osobito od vremena uspostave mira između Venecije i Turaka, kada se u zadarskom zaleđu organiziraju naselja i župe te život stabilizira.
Nadbiskup zadarski mons Želimir Puljić podsjetio je kako glagoljaško pučko crkveno pjevanje, o kojem se govori u ovim monografijama, spada u hrvatsku narodnu baštinu koja je izravno vezana s inkulturacijom evanđelja u naše narodno biće i našu povijest.
– Za naše glagoljaše danas velimo da su bili pravi prosvjetitelji svoga naroda. Oni su čuvali nacionalnu svijest ljudi i njima razumljivim govorom navješćivali evanđelja tijekom burne i ne uvijek naklone povijesti, posebice na obalama Jadrana. Misali, časoslovi i lekcionari trajni su spomenici prožimanja sakralnog i narodnog, vjere i kulture. Oni su bili i ostali vrlo uspješni uzorci inkulturacije Radosne vijesti u malom hrvatskom narodu, mnogo ranije nego što je bio slučaj kod drugih naroda koji su bili i brojniji i moćniji, kazao je nadbiskup Puljić istaknuvši kako je Zadarska nadbiskupija bila izrazito glagoljaška. Njezine župe na otocima, uz obalu i u zaleđu su bile glagoljaške.
Livio Marijan je istaknuo kako se u pjevanju pjevača iz Velog Iža i Radovina jasno može uočiti sva povijesna slojevitost, geografska i kulturološka različitost i slojevitost zadarskoga područja.