Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slike za obnovu crkve sv. Kuzme i Damjana

Autor: Ante Rogić

03.05.2013. 22:00
Slike za obnovu crkve sv. Kuzme i Damjana


U Banju na otoku Pašmanu, u sklopu Županijskih dana, održava se Međunarodna likovna kolonija Banj 2013.,  četvrti put za redom. Ova likovna kolonija pokrenuta 2010. godine na inicijativu Mjesnog i Crkvenog odbora Banj i ŠRD Škrpina Banj. Do sada je sudjelovalo 30-tak likovnih umjetnika iz inozemstva. Postala je zapažena i zbog toga što se odvija u najmanjem mjestu na otoku Pašmanu, u Banju gdje je ova manifestacija postalo središnjim umjetničko-kulturnim događajem.
U suradnji s Jagodom Blagdanić, Anitom Kovačić i Duškom Kraljevim, ovogodišnji selektor likovne kolonije, književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, odlučio se za likovne umjetnike iz Gradišća, odnosno za slikare hrvatskog podrijetla iz Mađarske i Austrije. To su redom Miho Gludovac iz Koljnofa, Janoš Völgyi iz Vedešina, Eszter Sàrkics i Miklós Sàndor iz Budimpešte, György Benkovits iz Senandrija (Mađarska), te Erich Novoszel iz Beča (Austrija). Riječ je mahom o poznatim akvarelistima, grafičarima i slikarima koji rade u tehnici ulja, sudionicima mnogih likovnih kolonija, autorima više samostalnih i skupnih izložbi slika, poznatim i hrvatskoj likovnoj publici.
Međunarodna likovna kolonija Banj 2013. svečano se zatvara danas izložbom radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji, kada će biti predstavljan i Panonski ljetopis 2013. koji izdaje Panonski institut iz Pinkovca / Güttenbach u Gradišću (Austrija). O Panonskom ljetopisu uz njegova urednika dr. Roberta Hajszana govorit će Tomislav Marijan Bilosnić, koji će i otvoriti izložbu Međunarodne likovne kolonije Banj.
Tijekom svečanosti bit će u Banju održano i niz drugih događanja kao što su Kup udičarenja (u kategorijama U12, U16 i U21) te velika fešta na rivi u Banju na kojoj se očekuje velik broj uzvanika iz Zadra, Pašmana i Zadarske županije.
Na kraju valja istaknuti da će i ove godine, kao i za ranijih susreta, sredstva prikupljena od prodaje slika Međunarodne likovne kolonije Banj, biti donirana za obnovu i restauraciju crkve sv. Kuzme i Damjana u Banju.