Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nazor: Minimalnim utroškom energije pružiti maksimum

03.05.2016. 22:00
Nazor:  Minimalnim  utroškom  energije  pružiti  maksimum


– Moramo se striktno držati našeg taktičkog plana, imati pravi pristup i od samog početka se iskazati voljom, željom i agrsivnošću, te uzeti ključeve utakmice u naše ruke. Moramo biti spremni na minimalan utrošak energije, a da pružimo maksimum na terenu, a to nije baš lako – ističe Nazor
Prije tri tjedna Zadar se praktički prošetao Gripama. Završilo  je 78:90, s tim da Split ni u jednom trenutku nije bio u igri. Utakmica je  odlučena već u prve dvije minute, kada su Zadrani poveli 9:0, a nakon  što su malo kasnije otišli na dvocifrenu razliku, Splićani se više nisu ozbiljnije približili. Imao je Zadar raspoloženu vanjsku liniju sa Antom Delašem (21 poen), Ivanom Ramljakom (17p, 11sk) i Domagojem Bošnjakom (13p), ali i dva dvocifrena centra, Filipa Kraljevića (12p) i Ivana Marinkovića (11p). Ukratko, sve što treba da bi se takva utakmica odradila  na bezbolan način. Dok je bilo potrebe, funkcionirala je i obrana, koja je  posve odsjekla prvog playmakera Splita Srđana Subotića (bez poena, šut  0-5, dvije asistencije), a time i ostatak momčadi. Istaknuo se jedino mladi Mate Kalajžić, koji je vukao “žute” s 18 poena, no razlika je većim dijelom susreta bila između 15 i 20.
Pravi pristup
Ako je tako bilo u gostima, znači li to da bi Zadar danas na domaćem terenu protiv istog protivnika trebao imati lakši posao? Ante  Nazor se s tim ne slaže.
– Očekuje nas teška utakmica, kao i svaka u ovoj ligi. Možda je prošla u  Šibeniku rezultatski izgledala lagano, kao i ona sa Splitom na Gripama,  ali to nisu lake utakmice – kaže trener Zadra.
Split je u prvih deset kola sakupio pobjedu manje od Zadra, s tim da  vrijedi istaknuti da je u gostima “skinuo” Kvarnera i Cibonu. Stoga,  oprez!
– Moramo se striktno držati našeg taktičkog plana, kojega smo postavili u ponedjeljak i utorak. A ni to nije toliko bitno, koliko je bitno da nam  pristup bude pravi i da se od samog početka iskažemo voljom, željom i  agresivnošću, te da ključeve utakmice uzmemo u naše ruke – ističe Nazor.
Obrambeni fokus Zadrana vjerojatno će i ovaj put, osim na Subotića, biti usmjeren na Tonija Dijana, Sukošanca koji je sa Zadrom osvojio četiri trofeja: Goodyear ligu 2003., prvenstvo Hrvatske 2005. i  Kup Krešimira Ćosića u obje sezone. Uz njih, valja pripaziti i na bivše  članove momčadi s Višnjika Antu Đuguma i Henrika Širka, koji će sigurno imati dodatan motiv.
– Prošli put u Splitu smo se pribojavali Dijana i Subotića kao igrača koji  itekako mogu utjecati na igru svoje momčadi. Dobro smo ih anulirali, ali  činjenica da je njihov junior Kalajžić bio najbolji igrač na terenu kazuje  nam da moramo striktno postupiti svakom igraču.
Splitska širina
Zanimljiva je i sljedeća Nazorova konstatacija.
– Split u ovom trenutku ima i veću širinu od nas. Moramo biti spremni  na minimalan utrošak energije, a da pružimo maksimum na terenu, a to  nije baš lako.
Kako je to Split onda u prošlom kolu na domaćem terenu doživio  potop od Cibone 69:96?
– Mislim da su oni odmah na početku te utakmice pali, te da je presudila individualna kvaliteta Cibone, koja je nametnula svoj stil igre, pogodila vanjske šuteve i dobila srce reketa sa Žižićem. Taj rezultat nije imao  veze s rotacijom igrača, nego prvenstveno sa kvalitetom startne petorke  jedne i druge momčadi – smatra trener Zadra.
Jedno je sigurno, večeras će ponovno sve ovisiti o pristupu zadarskih  košarkaša. Ukoliko on bude kao na posljednje tri utakmice, protiv Cibone i Kvarnera kod kuće, te Šibenika u gostima, onda sa sigurnošću mogu  računati na dva boda. Ukoliko se, pak, ponovi Gorica, imat će velikih  problema. Nazor će i ovaj put imati na raspolaganju desetoricu igrača,  jer do kraja Lige za prvaka ne može računati na ozlijeđenog Marka Ramljaka. Paralelno sa zbivanjima u Krešinom domu, bit će zanimljivo pratiti i mogu li Šibenik i Gorica pomrsiti račune Zadrovim konkurentima u  borbi za treće mjesto Kvarner i Zagrebu, kao i derbi vodećih momčadi lige Cibone i Cedevite.