Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grad mrtvih nad poljem života središnja tema proslave

03.05.2017. 22:00
Grad mrtvih nad poljem života središnja tema proslave


Bogat program obilježavanja osme obljetnice Muzeja antičkog stakla, najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Središnje obilježavanje je sutra te će tijekom cijelog dana ulaz u Muzej biti slobodan uz popust od 20 posto u muzejskoj suvenirnici. Od 9 do 14 sati održavat će se radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita na plameniku te izrade staklenih minijatura na plameniku. U Osnovnoj školi Bartula Kašića održat će se u 10.30 sati turnir u trilji, a od 18 do 19 sati na rasporedu je demonstracija izrade replika staklenih perli s nekropole gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli, pod vodstvom Antonije Gospić. U 19 sati otvara se izložba “Grad mrtvih nad poljem života”, a dan završava koncertom grupe Combo s početkom u 19.30 sati.
Anamarija Eterović Borzić istaknula je kako je izložba rezultat istraživanja na lokalitetu Kopila. Nositelj aktivnosti je Općina Blato koja je aplicirala na ministarstvo.
– Započelo je entuzijazmom Dinka Radića, a pridružili smo se Igor Borzić i ja. Lokalitet je zanimljiv zbog stanovništva, prati sve interakcije kroz vrijeme, posebno s Grcima. Nakon šest godina odlučili smo predstaviti dosadašnji rad, a osobito zanimljiva je arhitektura ovih grobova jer nemamo analogije. Blatsko polje je temelj ondašnjeg, ali i današnjeg stanovništva, kazala je Eterović Borzić.
Igor Borzić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru dodao je kako je Korčula oduvijek u povijesti bila zanimljiva.
– Kad smo krenuli, cilj nam je bio da materijaliziramo sve dosadašnje spoznaje. Gradina Kopila je sve to akumulirala, želja nam je da sve ovo proširimo, uključimo što veći broj ljudi i struka. Lokalitet Kopila je jedinstven po arhitekturi grobova, možemo prepoznati čak rodovsku podjelu. Posebno je obraćanje pijeteta prema najmlađim članovima obitelji, u jednoj grobnici je pronađeno 108 djece perinatalne dobi. Sve je popraćeno velikom količinom stakla i željeza. U svakom od grobova pronađena je velika količina ofanzivnog oružja. Jako je puno keramičkog materijala, s oko tisuću potpuno sačuvanih zdjela.
Sad imamo perspektivu nekopole, ideja nam je ući u naselje i vidjeti razliku, kazao je Borzić.
Obilježavanje 8. rođendana muzeja nastavlja se u srijedu, 10. svibnja, a priređuje se predstavljanje publikacije “Terminološki rječnik antičkog staklarstva”, a u petak, 19. svibnja, otvorenje izložbe Jeronima Tišljara “Slomljena svjetlost”. U utorak, 23. svibnja, priređuje se predstavljanje monografije “Grad mrtvih nad poljem života”, Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli.
– Imamo, dakle, dvije značajne publikacije. U osam godina tiskali smo više od 40 publikacija, sve su dvojezične, na što smo posebno ponosni, zaključio je ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. Ivo Fadić i pozvao sugrađane da u što većem broju proslave rođendan muzeja.