Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Naglićeve trupe razbijene u majstorici

03.05.2017. 22:00
Naglićeve trupe razbijene u majstorici


Košarkaši Zadra sinoć su završili sezonu. Prerano. U trećoj,  odlučujućoj utakmici Cibona je na svom terenu razbila Zadrane i mnogo  lakše nego što se očekivalo i nego što su Zadrani najavljivali, izborili polufinale doigravanja za prvaka Hrvatske. Zadrani su svoj put završili u  četvrtfinalu, a zadarski navijači morali su prihvatiti još jednu sezonu bez  trofeja i bez realne šanse za trofej.
Cibona je sinoć bila bolja u svim segmentima. Potpuno se pripremila  za zadarske napade, koji su samo u jednom trenutku ličili na nešto, dok  su s druge strane “vukovi” u velikom dijelu utakmice imali brzi protok  lopte, tražeći najbolje rješenje. Uspjeli su Zagrepčani zaustaviti Vladovića (osim u nekoliko minuta druge dionice), izbaciti iz igre Kovačevića,  otresti se agresije Ramljaka i rješiti “pick&roll” igru Zadra. Jedino su Ivan  Marinković i Mislav Brzoja, u pojedinim djelovima, odupirali se Ciboni.  Ipak, u previše navrata Zadar je tražio individualne akcije. Tako se nije  moglo dobiti ovu utakmicu.
Loše otvaranje
Zadar je na poluvremenu imao deset koševa zaostatka. Realno, moglo  je i bolje, moglo je i gore. Već u prvoj četvrtini Cibona je stigla do 19 razlike, a u drugoj je Zadar smanjio na samo tri. Utakmica je bila nervozna  s obje strane, a obje momčadi su same sebi oduzimale ritam.
Zagrebački sastav je u prvoj četvrtini potpuno pretrčao Zadrane. A kada su imali napad “pet na pet”, spuštali su loptu na Žorića, kojeg su Zadrani loše udvajali, a nakon toga i loše rotirali prema vani pa je domaći  sastav prelagano stizao do otvorenih šuteva. Ramljak je ponovno preuzeo Reynoldsa, ali napad Cibone je često organizirao Joksimović kao sekundarni razigravač i na taj način uspio smanjiti pritisak na Amerikancu.  Kod Zadra ništa nije dobro funkcioniralo.  Pri rezultatu 9:7, Cibona preko  Žorića i Šakića radi prvu seriju i to od 13:0 te dolazi na 22:7. Uzvraća Brzoja, ali Rozić i Joksimović pogađaju trice, ponovno nakon loše rotacije  Zadra, i Cibona ima ogromnih 28:9 tri minute prije kraja prve dionice.  Tada Mulaomerović odlučuje odmoriti Žorića, što je svaki put Zadar u  protekle dvije utakmice dobro koristio. Niti ovaj put nije to bila iznimka.  Reynoldsa je izmorio Ramljak, a Šakić se nije približio lopti, tako da su  napade domaćeg sastava često završavali sporedni glumci. S druge strane Barać pogađa tricu, Brzoja slobodna bacanja, a jedan koš dodaje i  Marinković i Zadrani dolaze na -13 (28:15).
U drugoj četvrtini gleda se potpuno drukčija utakmica. Nastavljaju  košarkaši Zadra udvajanjem (nekad i utrajanjem) napadati Žorića, ali  ovaj put to rade čvršće, agresivnije, a nakon toga i bolje rotiraju. Žorić  gubi dvije lopte, a Cibona teško dolazi do otvorenog šuta. S druge strane  pojavio se Vladović, koji odigrava nekoliko fantastičnih akcija, koje redovito završava Marinković i Zadar se malo po malo približava. Kada je Vladović zabio za 30:27, činilo se da će se dalje gledati egal utakmica. Ali iz  nekog razloga košarkaši Zadra tada su odlučili sami upropastiti sve dobro što su radili proteklih minuta. Prvo Mazalin, koji je zamijenio Ramljaka, gubi loptu u kontri “tri na jedan”. Nakon toga, kod pressinga, Zadar žuri i gubi novu loptu. Treći uzastopni “pick” Vladovića ovaj puta ne  prolazi i događa se nova izgubljena lopta, a nakon toga Brzoja, koji je bio  odličan u oba smjera, radi treću osobnu pogrešku pa ga Naglić mora vaditi iz igre. Zadar tada potpuno gubi konce na oba kraja terena. Šakić pogađa dvije trice, Žorić dva puta lagano zabija i domaći sastav u samo dvije minute stiže do +12 (45:33), ali na -10 smanjuje Vladović izolacijom  preko Marinellija u posljednjoj sekundi poluvremena.
Raspad sistema
Odlično je Zadar otvorio treću dionicu i serijom 6:0, kroz tricu Kovačevića i fantastičnu kontru gdje je Vladović našao Ramljaka stiže na -6.  Ali dva puta igrači Zadra tada ispadaju u obrani, a jednom gube loptu i  preko trice Bošnjaka Cibona vodi 57:46.
Da je netko u tom trenutku rekao da će izlazak iz igre Žorića i Reynoldsa, odvesti Cibonu na nedostižnu razliku, teško bi itko povjerovao. No,  to se i dogodilo. Žorića je zamijenio Gospić. Odlično. Branio je visokoj  razini pick&roll i pogodio vrlo važnu tricu za +14. Reynoldsa pak mijenja  Marinelli, koji je od tada, pa do kraja utakmica odlično organizira napade Cibone i fantastično čita, sve lošiju obranu sve lošijeg  Zadra. Morao se  i Naglić kockati pa je umjesto umornog Vladovića, ubacio odličnog Brzoju, ali ne dobrog “playa” Brzoju. Od tada pa do kraja utakmice (i kako se  pokazalo kraja sezone), sve je krenulo nizbrdo. Dok je Zadranin Žorić vukao Cibonu kroz cijelu seriju, Zadranin Gospić ga je u tim trenucima  odlično zamijenio, a bivši igrač Zadra Domagoj Bošnjak polako je zabijao posljednji čavao u lijes razbijenog Zadra. Bošnjak je igrao odličnu  obranu, a usput se i raspucao pa je pogodio pet trica iz sedam pokušaja.  A u igri Zadra zavladala je anarhija, vjerojatno od nemoći i sve je bilo gotovo.  U posljednju dionicu ušlo se s -14, vratio se Vladović a u prvoj akciji  je pick&roll Brzoje, iskorisio Krajina i smanjio na 64:52. Nisu se Zadrani  niti okrenuli, a već je bilo i +15 i +18 i +20. Na žalost košarkaši Zadra nisu  imali niti snage niti koncentracije pokušati još jednom se vratiti u igru.  Do kraja utakmice momčad iz Zagreba imala je lakši šuterski trening.
Valja spomenuti da je u posljednjoj utakmici sezone najučinkovitiji  igrač Zadra bio Ivan Marinković s 15 koševa i šest skokova, a dvoznamenkasti su bili i Brzoja s 12 i Barać s 11 koševa.
Cibona je imala velik broj raspoloženih igrača. Tako je Žorić s 18  koševa i sedam skokova bio najučinkovitiji, a svakako se mora spomenuti i doprinos Rozića koji je zabio 17 te Bošnjaka i Šakića koji su dodali 16  koševa. A također ćemo istaknuti kako je velika šteta što je Zadar, koji od  dolaska Aramisa Naglića, je svoju najlošiju utakmicu odigrao baš u ovoj  majstorici. Jer forma momčadi je garantirala velike stvari za kraj sezone.  Ali u izrazito loših 40 minuta, svi snovi su se raspali.


 CIBONA – ZADAR 88:66


(28:15, 17:20, 19:15, 24:16)
ZAGREB – Dvorana Dražen Petrović. Gledatelja 3000.
CIBONA: Reynolds 6, Uljarević, Šakić 16, Marinelli, Marić 2, Žorić 18,  Ćorić, Bošnjak 16, Rozić 17, Ljubičić 2, Joksimović 3, Gospić 5. Trener:  Damir Mulaomerović.
ZADAR: Vladović 9, Jelenković, Krajina 8, Georgiev, Jurica,  Špaleta,  Brzoja 12, Marinković 15, Barać 11, Ramljak 6, Kovačević 5. Trener: Aramis Naglić.