Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pečat na književnost koja nastaje u Zadru

03.05.2017. 22:00
Pečat na književnost koja nastaje u Zadru


Zadarski književni krug, šesti po redu međunarodni znanstveni književni kolokvij, održan je jučer u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar. U organizaciji udruge 3.000 godina Za dar posljednje događanje ovogodišnjih Dana Zadarske županije okupilo je eminentne stručnjake iz hrvatske književnosti.
U ime domaćina okupljene je pozdravila mr.sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar čestitavši prigodno Tomislavu Marijanu Bilosniću pedeset godina umjetničkog djelovanja.
– Već je kritika zabilježila kako je teško govoriti o likovnom radu Tomislava Marijana Bilosnića. Njegove mijene su stalne, što vidimo i na ovdje postavljenoj izložbi. Želim uputiti osobnu čestitku, kao i u ime cijelog Narodnog muzeja, kazala je ravnateljica Peroš.
Bilosnić, idejni začetnik Zadarskog književnog kruga, istaknuo je kako ovih šest godina ne bi bilo da nije županijskog pročelnika Ivana Šimunića, pa i župana Zrilića, koji je potpomagao manifestaciju. Sam Šimunić je pak kazao kako uvijek ima poseban osjećaj kad sudjeluje u otvorenju Zadarskog književnog kruga.
– Prije šest godina brzo smo se složili. Problem može biti samo u novcima, kojih nikad nije dovoljno za kulturu. Po svom habitusu znam što je kultura, koliko je važna. Istovremeno, ne bih htio reći nešto više, jer i ne znam. To što vi radite je velika stvar. Sljedeći korak bi trebao biti da se autori predstavljaju u školama, da to bude cjelogodišnji projekt, kazao je Šimunić.
Robert Bacalja, predsjednik zadarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, kazao je kako se šest godina stavlja pečat na književnost koja se stvarala u Zadru.
– Na skupu je sudjelovao već dobar dio znanstvenika. Ovdje smo usredotočeni na domaće književno nasljeđe. Zahvaljujemo Narodnom muzeju Zadar što je omogućio da se ovaj skup događa u ovom povijesnom prostoru, kazao je Bacalja.