Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Riskiraju živote za dobrobit društva

03.05.2017. 22:00
Riskiraju živote za dobrobit društva


Kazalište lutaka u Zadru jučer je bilo je puno hrvatskih vatrogasaca koji su u svečanim uniformama došli na Svečanu sjednicu Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u povodu Dana vatrogastva. Bila je ovo prilika za međusobno druženje i razmjenu iskustava čelnih ljudi hrvatskog vatrogastva, a nakon izvođenja himne uslijedili su govori. Vatrogascima i njihovim gostima prvi se obratio načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.
– U protekloj godini bilo je 2.465 požara, od toga ljeti njih 1.267. Ukupno 4.772 hrvatska vatrogasca sudjelovala su u raznim vidovima osposobljavanja, a što je najvažnije, u posljednjih pet godina smanjio se indeks opožarenog područja u Hrvatskoj, kazao je Popović i istaknuo sve veću korištenost aplikacije Vatronet, kao i to da je u protekloj godini Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu posjetilo preko 2.300 građana.
Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša kazao je kako su zadarski vatrogasci počašćeni što se u njihovom gradu održava ova svečana skupština.
– U Zadarskoj županiji djeluju četiri profesionalne vatrogasne postrojbe s ukupno 140 vatrogasaca, a imamo i 43 dobrovoljna vatrogasna društva.
– Operativno djelujemo kao jedna postrojba jer vatra ne raspoznaje administrativne granice. Naši vatrogasci odlazili su na intervencije u Dubrovačku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensku i Primorsko-goransku županiju, a bili smo, naravno, i kad je pomoć bila najpotrebnija u Slavoniji. U godinu dana imali smo preko 2.000 intervencija, a od toga je 50 posto pokrila Javna vatrogasna postrojba Zadar, istaknuo je Šoša i posebno se zahvalio prisutnom zapovjedniku protupožarne eskadrile, pukovniku Davoru Turkoviću na dosadašnjoj suradnji.
Turković je i sam stao za govornicu i zahvalio se te čestitao vatrogascima. Kazao je kako su zračne snage spremne za borbu da država ostane sigurna.
Okupljenima se obratio i Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.
– Vatrogastvo u Zadru započelo je 1854. godine prvim pisanim spomenom o donošenju pravilnika o vatrogastvu od strane tadašnjeg zadarskog gradonačelnika. Trideset godina kasnije osnovano je dobrovoljno vatrogasno društvo Zadar, a u posljednjih 25 do 30 godina došlo je do ekspanzije struje i osnovano je 35 vatrogasnih društava, kazao je Kolanović.
Božidar Longin okupljenim je vatrogascima čestitao njihov dan.
– Posao koji vi radite zapravo je poziv jer riskirate svoj život za dobrobit društva i hvala vam na tome. Pročitao sam negdje da bi Nijemci drage volje platili i 25 posto skuplji smještaj ako bi on bio u pošumljenom području i velike su svote novca koje indirektno dobivamo zahvaljujući vama, kazao je Longin.
Povodom današnjeg blagdana zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana, ovo je bila prilika za dodjelu nagrada vatrogascima, onima koji su cijeli život proveli u vatrogasnoj organizaciji, ali i za najbolje pothvate vatrogascima koji su se posebno istaknuli u protekloj godini. Josip Nemet, vatrogasac sa 45 godina staža, dobio je nagradu za životno djelo.
– Nakon života u Kloštar Ivaniću preselili smo se u Dalmaciju i urgirao sam da se osnuje vatrogasno društvo u općini Pakoštane, u Dragama, kazao je Nemet.


 “BUDUĆI ZADARSKI ŽUPAN”


Kažimir Kolanović je, pozdravljajući poimence sve prisutne, pozdravio i dožupana Zadarske županije Božidara Longina te ga nazvao “budućim zadarskim županom”. Učinio je to poslije njega i Ante Sanader, koji je istaknuo kako su “s Longinom i ranije dobro surađivali, dok je radio u Hrvatskim šumama”.
– Nadam se da će se ta dobra suradnja i potpora od strane Zadarske županije nastaviti i kad Božidar Longin postane zadarski župan.
Božidar Kalmeta na skupštini je bio u funkciji gradonačelnika Zadra, ali i specijalnog izaslanika Vlade Republike Hrvatske.
– Kao što je moj prijatelj Ante Sanader rekao, ovdje sam u svojstvu izaslanika Vlade. Ovom prilikom prenosim vam pozdrave predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića koji u Zagrebu ima puno posla, a svi znamo o kakvom se poslu radi. On radi na političkoj stabilnosti države, a vi svi skupa radite na stabilnosti cijele zemlje. Najvažnija gospodarska grana u Hrvatskoj je turizam, postižemo velike rekorde, a vi ste zaslužni za sigurnost zemlje koja privlači turiste, kazao je Kalmeta.