Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Paklenici se obarali rekordi

03.05.2017. 22:00
U Paklenici se obarali rekordi


Prvosvibanjski vikend u Starigradu-Paklenici tradicionalno je bio bogat događanjima i okupio je brojne ljubitelje planine i aktivnog odmora. Vremenske prilike, koje u početku nisu obećavale, na kraju su se ipak popravile tako da je cjelokupni planirani program održan u odličnoj atmosferi za natjecatelje i publiku.
Osamnaesto izdanje Međunarodnog susreta penjača u organizaciji JU NP Paklenica ostat će zapamćeno i po jednom rekordu – u ženskom natjecanju u penjanju pobjedu su ponovno odnijele Sunčica Hrašćanec i Inga Patarčić pri čemu su oborile vlastiti rekord i smjer Karamara Sweet Temptations težine 6a+/110m savladale za 14.35 minuta! U muškoj kategoriji pobjedničko postolje su osvojili braća Levatić, koji su smjer BWSC (6c+/160m) savladali za 20:06 minuta.
Drugi dan natjecanja protekao je u znaku penjačkog maratona “Od zore do sumraka” i Kid’s Speed-a, penjačkog natjecanja za djecu. JU NP Paklenica je osigurala i instruktore uz čiju pomoć su se mogli okušati u penjanju, a tu su mogućnost proteklog vikenda iskoristili brojni veliki i mali posjetitelji Paklenice.
Na 10. Paklenica Film Festivalu najboljim filmom je ponovno proglašen jedan animirani film. Radi se o kratkom animiranom filmu “Zašto” Ive Božić u kojemu je autorica pokušala dati odgovor zašto ljudi odlaze penjati visoke planine. Film je posvećen Stipi Božiću i svim ostalim zaljubljenicima prirode čiji nemirni duh vječno gleda prema divljim prostranstvima.
Ljubitelji trčanja odlučili su se pak za 5. izdanje Paklenica traila u organizaciji Mountain Traveller Croatia agencije. Utrka je okupila nešto više od 200 natjecatelja iz Hrvatske i 15 stranih zemalja. Organizatori su pripremili tri težinske kategorije pa je svatko mogao odabrati pravu rutu za sebe i uživati u morsko-planinskom ambijentu podvelebitskog kraja.
Najveći broj prijavljenih natjecatelja odlučio se za srednje tešku kategoriju Viewpoint Green od 25km/1100m+, kružnu stazu koja je vodila do točke Mala Močila na visini od 760 m i natrag kroz kanjon Velike Paklenice. Prvi su na cilj stigli hrvatski natjecatelji Marko Gorički (2:35:41) i Valentina Belović iz AK Varaždin (3:07:52). U kategoriji Argyruntum Blue od 15 km prvi su na cilj stigli Marko Prazić i Lana Ostojić, dok su prva mjesta u najzahtjevnijoj kategoriji Canyons Red od 43km/2200m+ osvojili Julius Kalavasky iz Slovačke i Paula Vrdoljak iz Hrvatske.
Za dobru atmosferu na proglašenju pobjednika i zajedničkom druženju zadnjeg dana programa pobrinuli su se članovi benda Adastra.
No, nije samo kanjon Velike Paklenice vrvio posjetiteljima, već je živo bilo i na najudaljenijim predjelima NP-a Paklenica, poput Vlaškog grada i Svetog brda, drugog najvišeg vrha Velebita (1.753m). Uspon do ovih predjela je zahtjevan, ali vrijedan svakog napora nakon što sa vrha jednim pogledom obuhvatite Liku i Dalmaciju.
Bez sumnje, pješačenje je sve popularnija aktivnost iznimno visokog rasta, a Paklenica i Velebit su idealna destinacija za to. S neiscrpnim prirodnim ljepotama Hrvatske posjetitelji su se mogli upoznati i u Podzemnom gradu Paklenice, gdje je sve do listopada, svakodnevno od 8 do 15.30 sati otvorena samostalna izložba fotografija Vladimira Vidovića “Hrvatska vodena raskoš”.