Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Datum objave natječaja tiskarska pogreška?

Autor: Suzana Bandić

03.06.2009. 22:00
Datum objave natječaja tiskarska pogreška?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odvjetnik Rajko Mlinarić obranu svoje klijentice temeljio je na tiskarskoj pogrešci prilikom objave javnog nadmetanja za sporne prostore, pa je stoga sudac Radman zatražio prikupljanje svih spisa o toj odluci


Milka Blagdan (55), bivša načelnica Općine Kukljica, sjela je na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru gdje joj je nakon niza odgoda nastavljeno suđenje za zloporabu položaja i ovlasti.
Riječ je o postupku koji se na Županijskom sudu vodi već punih osam godina, a na početku suđenja „slučaj  Blagdan ” bio je daleko “deblji” nego što je danas jer je u međuvremenu dio optužnice odbačen zbog nedostatka dokaza.
U novoj, izmjenjenoj optužnici, koju je na raspravi Sudskom vijeću kojim predsjeda sudac Boris Radman, iznijela zastupnica tužiteljstva Marija Rukavina, bivšu kukljičku načelnicu tereti se da je za vrijeme svog mandata potpisivanjem štetnih ugovora pribavila 194.370 kuna, odnosno iskoristila svoj položaj i prekoračila ovlasti.
Krivo tiskan datum u natječaju?
Prema optužnici, ona je 18. prosinca 2001. godine, dok je u Kukljici bila na funkciji načelnice Općine te predsjednice Općinskog vijeća, za tadašnjih deset njemačkih maraka po metru četvornom, dala u zakup općinskom vijećniku Rajku Joji, poslovni prostor sa skladištem površine od oko 130 metara četvornih.
Taj prostor bio je u vlasništvu općine Kukljica, a ugovor je potpisan na vrijeme od tri godine, iako je najpovoljniju ponudu na objavljeni natječaj tada poslala tvrtka “Galius MTA”, a koja je iznosila 18,5 njemačkih maraka po metru četvornom.
Nakon što je s Jojom zaključila ugovor o najmu s mjesečnom zakupninom od deset njemačkih maraka po metru četvornom, ona je potom prije isteka zaključenog ugovora 25. ožujka 2004. godine s njim potpisala i aneks ugovora o zakupu na daljnje vrijeme, odnosno do 1. siječnja 2010. godine, zbog čega ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti.
No, na samom početku glavne rasprave Rajko Mlinarić, odvjetnik Milke Blagdan, iznio je dokazni materijal kojim je pokušao pobiti navode optužnice, a koji se odnosi na objavu natječaja za sporne prostore u vlasništvu Općine Kukljica. Riječ je o preslikama javnog natječaja za sporni prostor, te o računima za poništenje prvog natječaja i objavu drugog u dnevnim novinama “Zadarski list”. Mlinarić je Sudskom vijeću pojasnio kako se dogodila tiskarska pogreška, pa je prvi natječaj objavljen s krivim datumom.
Stoga je zatraženo njegovo poništenje te je potom objavljen novi natječaj. Kao potvrdu navedenog predložio je saslušanje zadarske odvjetnice Anke Maretić u svojstvu svjedoka. Međutim, zastupnica optužbe uložila je prigovor navodeći kako se iz tih preslika ne vidi o kojem prostoru je zapravo riječ, tko ga je objavio, niti tko je i po kojem osnovu dao nalog za njegovo poništenje. Osim toga, istaknula je kako kvadratura iz natječaja ne odgovara kvadraturi prostora za koji se optuženici sudi, kao i to da je prostor iznajmljen za trgovinu mješovite robe, a da u navedenim preslikama stoji kako je riječ o prostoru željezarije. Zaključila je kako je saslušanje Maretićeve kad se sagledaju sve okolnosti suvišno, a napomenula je i to da u natječaju stoji kako je cijena fiksna, što je, prema njenim riječima, također protuzakonito.
Nakon kratke stanke sudac Radman je odgodio raspravu dok se ne prikupe potrebni dokazni materijali.
Prva optužnica bila je opsežnija
Podsjetimo, u podizanju optužnice protiv Milke Blagdan sudjelovao je i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu koji je početkom 2005. godine, dostavio državnom odvjetništvu u Zadru više anonimnih i javnih predstavki podnesenih protiv Milke Blagdan zbog sumnje da je kao načelnica Općine Kukljica zlouporabila svoj položaj i ovlasti.
Prve istražne radnje protiv Milke Blagdan USKOK je poduzeo zbog sumnjivog zakupa općinskog prostora u kojem je dugi niz godina bio smješten ured Turističke zajednice Kukljica. Prema anonimnoj dojavi, Blagdan je ured iz središta mjesta preselila u zgradu bivše uljare, a u ispražnjen prostor uselila Putničku agenciju “Ita” u svom vlasništvu.
Drugu prijavu USKOK-u dostavio je Bojan Lonić, direktor poduzeća Lonić-commerce d.o.o. iz Kukljice.
On se žalio na provođenje natječaja za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Kukljica tvrdeći kako se prilikom izbora najpovoljnije ponude za prostor caffe bara “Jadran” u Kukljici, načelnica nije rukovodila kriterijem najbolje ponude već nepotizmom i interesima te da je natječaj bio proveden bez imenovanja povjerenstva za provedbu.
Na sve te optužbe Milka Blagdan se na prvom ročištu 2007. godine izjasnila kako se ne osjeća krivom te se u nastavku sudskog procesa branila šutnjom. Na raspravi u pogledu optužnice ostala je pri stavu da se ne osjeća krivom, no svoju je obranu sada odlučila iznositi.