Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Neotkriveni svijet Davora Rostuhara

Autor:

03.06.2009. 22:00
Neotkriveni svijet Davora Rostuhara

Foto: Vedran SITNICA



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u utorak je predstavljena knjiga ‘Džungla’ autora Davora Rostuhara. “Do danas je u najzabačenijim džunglama svijeta preživjela samo šačica ljudi do kojih ni u kojem pogledu nije došla civilizacija, ali oni su u tome uspjeli zahvaljujući svojoj ratobornosti i okrutnosti prema svakom eventualnom putniku namjerniku!” rekao je Davor Rostuhar kad se vratio s posljednje ekspedicije. “Što sam više proučavao i tražio ih, to mi se više činilo nemogućim pronaći takvo jedno pleme koje će nas prihvatiti da provedemo s njima neko vrijeme i budemo svjedoci njihova praiskonskog načina života, nažalost osuđenog na propast. No, ipak smo ga našli.”
Papuanski klan Banggatung koji su Rostuhar i njegovi suputnici pronašli i danas živi u kućama koje grade visoko u krošnjama tropske prašume. Žene odijevaju samo travnate suknje, a muškarci prekrivaju spolovilo listom. Žive od lova i sakupljanja te uzgoja saga u močvari. Vjeruju u složen panteon duhova predaka i dohova šume, a u određenim situacijama, kada neku osobu – ‘vješca’ obuzme zao duh pa baca ‘čini’ na nedužne žrtve, tog vješca moraju ubiti i kroz određen ritual konzumirati njegovo meso.
Tom otkriću prethodilo je sedam ekspedicija u najzabačenije džungle planeta, koje je naš najuspješniji mladi istraživač i putopisac poduzeo u protekle četiri godine. Jednako kao i drugi članovi ekspedicija na Novu Gvineju, i Rostuhar je usput zaradio malariju. Proteklih pola godine borbe s malarijom i oporavkom, proveo je pišući svoju treću knjigu ‘Džungla’.
Autorovo otkriće premijerno je prikazano u hrvatskom izdanju časopisa ‘National Geographic, u reportaži koju su američki urednici proglasili najboljom između svih reportaža proizvedenih u 32 izdanja tog renomiranog časopisa. Svojem već prepoznatljivom stilu Rostuhar je u knjizi dao novu dubinu, zahvativši u vrlo atraktivne teme filozofije i mitologije.
U svojoj trećoj knjizi Rostuhar na popularan način barata sadržajima iz područja etnologije i antropologije, geografije nepoznatog i povijesti otkrivanja, filozofije, religije, mitologije i ekologije. 500 kartica teksta dodatno upotpunjuje više od 200 fotografija, te deset originalnih ilustracija zemljovida.
Davor Rostuhar počeo je putovati u dobi od 16 godina, a od 2001. putovanjima se bavi profesionalno. Dosad je posjetio sedamdesetak zemalja diljem svijeta, te objavio više od 100 reportaža i 1000 fotografija u raznim tiskovinama, poput National Geographica, Geo, Meridijani i dr.