Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kutija: Više ne postoji potreba za raspisivanjem dodatnih izbora

Autor: Ante Vidović

03.06.2010. 22:00
Kutija: Više ne postoji potreba za raspisivanjem dodatnih izbora

Foto: Zvonko KUCELIN



Na posljednjeg  sjednici Gradskog vijeća Benkovca  donesena je odluka o primjeni članka 52 a. Statuta Grada Benkovca  koji se odnosi na dopunske izbore  za nacionalne manjine.
Člankom 52 a., koji nije bio predmet nedavnog nadzora Ministarstva  uprave, utvrđuje se da promjena  brojnosti pripadnika srpske manjine između popisa birača iz 2007.  godine i popisa birača iz 2009. godine iznosi -0,98 posto, koja promjena primjenjena na broj pripadnika  srpske nacionalnosti iz popisa stanovništva na dan lokalnih izbora 17.  svibnja. 2009. daje rezultat 722 odnosno 7,38 posto. Sukladno tome,  utvrđuje se da ne postoji potreba za  raspisivanjem dodatnih izbora za  članove Gradskog vijeća niti zamjenika gradonačelnika Grada Benkovca zbog osiguranja zastupljenosti pripadnika nacionalne manjine u  Gradskom vijeću i izvršnoj vlasti  Grada Benkovca.
– Obavijestit ću Ministarstvo  uprave i Vladu RH o postojećoj  situaciji. Ja kao gradonačelnik podnijet ću ustavnu tužbu vezano uz  primjenu prava nacionalnih manjina o zastupljenosti u vijeću i izvršnom tijelu, rekao je gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.
Na ovu odluku reagirao je vijećnik DPS-a Gligorje Rnjak:
– Ovo nam ne treba. Benkovac  već previše strši vezano uz pitanja  nacionalnih manjina.Podsjetimo, kako će se dopunski  za Grad Benkovac održati 13. lipnja, na blagdan sv. Ante i Dan grada  Benkovca.