Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na facebooku osnovana grupa “Podrška Josipu Uremoviću”

Autor: Suzana Bandić

03.06.2010. 22:00
Na facebooku osnovana grupa “Podrška Josipu Uremoviću”

Foto: Adam VIDAS



Učenici osnovne škole u Gračacu osnovali su na facebooku grupu podrške četvrtašu kojeg je istukao osmaš. Dok se dječak kući oporavlja od potresa mozga, napadaču se poručuje da se zapita je li vrijedilo “biti faca”
“Podrška Josipu Uremoviću” naziv je grupe na facebooku koju su osnovali učenici osnovne škole u Gračacu u znak podrške njihovom 10-godišnjem kolegi. Riječ je o učeniku četvrtog razreda osnovne škole koji se oporavlja od lakšeg potresa mozga, nakon što ga je prije deset dana istukao puno veći i jači učenik osmog razreda iste škole. U opisu grupe koja trenutačno broji 460 članova stoji kako je Josip dobar i uzoran učenik, tih i povučen te da je nekima to očito bio dovoljan razlog “da mu mirne školske dane pretvori u nešto što nikomu ne želimo”. Nadalje se navodi kako je Josipa u nekoliko navrata provocirao i istukao dječak koji je puno jači od njega i koji ide u osmi razred. “S potresom mozga sada miruje kod kuće umjesto da se s ostalom djecom veseli završetku školske godine. Josipe, želimo ti što brži oporavak i dajemo ti podršku da ostaneš takav kakav jesi, a onaj tko ti je to uradio neka sebe zapita je li vrijedilo biti faca!!!” – napisali su Josipovi školski kolege odašiljući tako jasnu poruku da su protiv nasilja među djecom i mladima.
Dan nakon što je zadobio potres mozga Josip nam je ispričao kako je to u tri dana zapravo bio drugi put da ga je isti taj učenik istukao. Prvi put, svega tri dana ranije bacio ošamario ga je i bacio na pod, a potom mu zaprijetio da nikome ništa o tome ne smije reći. Josip ga je shvatio ozbiljno i zbog straha nikome uistinu nije ni riječi rekao, no kad ga je ovaj tri dana kasnije ničim izazvan ponovno napao na školskom hodniku, sve je ispričao školskoj pedagoginji, koja je o incidentu obavijestila roditelje oba dječaka, policiju i djelatnike Centra za socijalnu skrb. Josip je i prvi i drugi put udario glavom o pod, a svega nekoliko sati nakon drugog udarca počeo je osjećati mučninu, glavobolju i vrtoglavicu. Specijalističkim pregledom na zadarskoj Neurokirurgiji utvrđen mu je lakši potres mozga zbog čega mu je određeno strogo mirovanje u zamračenom prostoru, ali i zabrana gledanja televizije, igranja igrica i čitanja, što je ujedno i značilo da Josip ne smije učiti pred sam završetak školske godine, kada se zaključuju ocjene. Sve to mu je teško palo, ali i njegovim roditeljima koji su najavili čak i tužbu prema školi.
Nakon ovog incidenta djelatnici Policijske postaje Gračac protiv nasilnog osmaša odmah su Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Gospiću podnijeli dvije kaznene prijave kojima ga se tereti zbog nasilničkog ponašanja, ali i zbog nanošenja lakših tjelesnih ozljeda. Osim ove sankcije, mladiću je izrečen i školski ukor, no Josipu, njegovoj obitelji i prijateljima to ipak nije dovoljno. Smatraju kako nasilje među djecom i mladima treba prevenirati raznim edukativnim sadržajima, a grupa koju su na facebooku osnovali, osim podrške Josipu, ujedno je i pouka onima koji su skloni nasilju da neće proći nekažnjeno.