Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najavljene promjene – udar na radništvo

Autor: Siniša Klarica

03.06.2010. 22:00
Najavljene promjene – udar na radništvo


Najavljene promjene Zakona o radu nezapamćeni su udar na radništvo. Ukinućem prava zaposlenika prijeti ozbiljnom destabilizacijom Hrvatske. Vlada misli da može sve jer su sindikati razjedinjeni, te radnike izručuje na milost i nemilost kapitalu, govorila je nadan ašnjoj tiskovnoj konferenciji zadarskog SDP-a saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.
Prva zadarska SDP-ovka osvrnula se na promjenu čl. 262 koji je do sad kazivao da do donošenja novog koletivnog ugovora, vrijede odredbe starog. To se pravo sad ograničava na šest mjeseci, a prema Antičević-Marinović, Vlada RH se u svemu ponaša kao Poncije Pilat, perući ruke dok je hrvatsko radništvo izmučeno i na prosjačkom štapu.
– Sve je to jasnije kad se vidi tko je i kako stvarao prvobitnu akumulaciju. Tražilo se više nego što se moglo progutati, a u međuvremenu hrvatski radnici nikad nisu živjeli životom dostojnim čovjeka. Čak u ratu su se sklapalai i poštivali kolektivni ugovori. Neisplatu plaća, HDZ-ova vlada je ukinula kao kazneno djelo. Sve ovo prvada krizom, a ja kažem da je HDZ-ova vlast proizvođač krize, grmjela je Ingrid Antičević Marinović.
SDP-ova saborska zastupnica je upozorila da neće doći samo do ukinuća božićnica, uskrsnica, regresa, godišnjeg odmora, dodatka za prijevoz, nego da će se ovim promjenama Zakona o radu ući i u koeficijente i osnovice plaća. Što više, za Ingrid Antičević Marinović je vrh licemjerja izjava poslodavaca da je i minimalna plaća od 2.814,00 kn prevelika. Tako ne dolaze samo u pitanje prava 65.000 državnih namještenika, nego svih 1,5 milijuna zaposlenih u Hrvatskoj. Sve to omogućuje da poslodavac može reći da je jedna lipa dovoljna za naknadu prekovremenog rada, rada nedjeljom i blagdanima. Zapravo, po saborskoj zastupnici, svemu je kriva narav Zakona o radu koji upućuje na regulaciju radničkih prava putem kolektivnih ugovora, a ne zakona kao što je to u skandinavskim zemljama.
– Na djelu je diktatura kapitalizma. Vlada nema socijalnog sluha, a dijalog je čista forma. Vlada ne vlada zakonima, nego dekretima te time razara društveno tkivo. Sve se to radi pod egidom reforme, a zapravo je sve to protureformacijski pokret. U srijedu raspravljamo o izmjenam Ustava RH koji definira da je Hrvatska socijalna država. Međutim, ovim činom izmjene Zakona o radu, Hrvatska postaje zemlja socijalnih slučajeva, rekla je na kraju Antičević-Marinović, pozivajući Vladu RH na socijalni dijalog.