Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nove ‘dalmatinske vedute’

Autor: Ante Rogić

03.06.2010. 22:00
Nove ‘dalmatinske vedute’

Foto: Sebastian GOVORČIN



Uz pjesmu i dalmatinsku spizu u srijedu navečer je u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar otvorena izložba slika Marina Bralića. “Dalmatinske vedute” naslov je izložbe priređene u organizaciji Društva zadarskih Arbanasa, a otvorenje je svojom pjesmom uveličala dalmatinska klapa Donat.
Na samom početku osvrt Nila Karuca pročitao je Petar Šimunić:
– Marin Bralić analitički pristupa slikanju pejzaža i to dosta uspješno odbacujući sve ono što je višak, tj. nije opterećen detaljima. Njegove su forme geometrijski likovi kao što su kvadrat, romb, romboid, trokut i dr. Slike odišu jednom svježinom boja, ali ipak jednom surovošću Dalmatinskog krajobraza, ali ne toliko surovog da na njemu nema života. Spektrom toplih boja daje naslutiti da nije sve zamrlo nego živi svojim životom. Blizina i plavetnilo mora daje slikama poseban ugođaj. Bralić cjelinu zatvara nizom manjih formi koje skupa tvore posebnu razigranost. Nešto poput ribarske mreže pune raznobojnih riba ili suhozid Dalmatinskog krajobraza. Taj sklad i razigranost prekida nekakav objekt kao što je kapelica, čempres ili maslina.
More, kamen i sve ono što se nalazi u njegovom okružju su motivi i njegova ikonografija.
Iz svega se može zaključiti da se Bralić kao autodidakt uspješno nosi sa spektrom boja i neopterećenošću u odabiru motiva. Radilo se to o pejzažu ili sakralnim motivima”, piše Nilo Karuc.
Šimunić je dao i svoj kratki osvrt istaknuvši kako je kao Bibinjac ponosan na rad i slikarski izričaj Marina Bralića. Posebno je napomenuo kako su umjetnički znalci prepoznali Bralićev rad.
Ante Sikirić pročitao je jednu svoju priču, a potom se okupljenima kratko obratio i sam autor, istaknuvši kako je druženje u srijedu navečer bilo druženje na bazi Arbanasi Bibinjci, te će i dalje biti takvih druženja. Tog uvjerenja je bio i Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih arbanasa, istaknuvši kako se neće stati na Bralićevoj izložbi.
 


Dalmatinski i sakralni motivi


Autor je izložio 20-ak radova dalmatinskih i sakralnih motiva.
– Ovo je izložba 20 radova u tehnici platno i akril. Može se reći da je ovo ciklus mojih radova koji više naginje nadrealizmu. Maštovite slike s motivima crkvica, čempresa i saklranih motiva koji su povezani s Arbanasima. Ovo mi je četvrta samostalna izložba, ali prva nakon Domovinskog rata dok su ove ostale održane tijekom rata. Sad sam na zamolbu prijatelja iz Društva zadarskih Arbanasa izložio svoje radove, rekao je autor izložbe Marin Bralić dodajući kako iako nije akademski potkovan ljubav prema slikanju traje od malih nogu, odnosno od kad je kao dijete prvi put uzeo boje u ruke. Dodao je kako se nada da bi uskoro i u nekom gradskom prostoru otvorio izložbu.
A. BILAN