Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božji

Autor: Marija Ćurko

03.06.2010. 22:00
Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božji

Foto: Filip BRALA



Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, misno slavlje sinoć u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Nakon svete mise uslijedila je euharistijska procesija od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve Sv. Šime.
Sudjelovanjem u misnom slavlju i procesiji, vjernici iskazuju živu vjeru u Isusa Krista, koji je Kruh života, nazočan u euharistiji. Procesija je znak vjere i zajedništva okupljene Božje Crkve.
– Duhom i mislima idemo u dvoranu Posljednje večere, tamo gdje je Isus ustanovio presvetu euharistiju i sveti svećenički red. Stoga na ovoj liturgiji osobito to dvoje povezujemo sa sviješću kako nema euharistije bez svećenika i nema svećenika bez euharistije, kazao je u uvodnim riječima mons. Želimir Puljić potaknuvši vjernike na zahvalnost za dar svećeništva i za dar euharistije. Nadbiskup je pozvao i na molitvu za nova svećenička zvanja.
– U ovoj svetkovini Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavimo otajstvo koje nas hrani. Kako rekoh, svetkovina Tijelova nas povezuje s Velikim četvrtkom kada je Isus neposredno pred dramu suočenja sa snagama zla i smrti ostavio svoje simbole vjernosti i ljubavi. Zato zahvaljujemo Isusu što nas je najprije golgotskom žrtvom spasio i otkupio, zatim što je po znakovima kruha i vina ostavio samoga sebe. “Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje koje se za vas predaje.” Slavi se spomen muke njegove, duša se napunja milošću i daje nam se zalog buduće slave, naveo je u propovijedi zadarski nadbiskup govoreći zatim o Svećeničkoj godini i daru svećeništva.
Mons. Puljić je propovijedao i o odnosu svećenika i euharistije.
– Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božjia, razgovora koji se odvija od Božjih poticaja i njegovih poziva do ljudske slobode i odaziva. To je povijest u kojoj Bog s ljubavlju i pažnjom nagovara, a čovjek u slobodi i ljubavi odgovara. Prorok Jeremija to je ovako opisao: “Dođe mi Riječ Gospodnja: Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh. Prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih i za proroka svih naroda postavih te.” Isus je htio trajno ostati s nama, djelatan u Crkvi do konca svijeta. Svećeničko zvanje je u biti euharistijsko. Svećenik živi od mise i za misu, pa se zbog toga i misnikom naziva. Sveta misa je događaj koji se slavi i riječima i pokretima, i gestom i šutnjom. To je događaj koji prožima srca i dušu i misnika i vjernika, a da bi se liturgija mogla događati potrebni su svećenici, misnici koji će dijeliti svete tajne. Potrebni su prezbiteri koji će odgajati narod Božji, istaknuo je u propovijedi mons. Želimir Puljić. U misnom slavlju i procesiji uz svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove, sjemeništarce, ministrante i zborove sudjelovalo je mnoštvo Zadrana i vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije te djevojčice u bjelini. Svetom misom i procesijom iskazana je ljubav prema Kristu u otajstvu euharistije.