Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Michelangelo Bounarotti” definitivni pobjednik 23. SLUK-a!

03.06.2011. 22:00
“Michelangelo Bounarotti” definitivni pobjednik 23. SLUK-a!


– Predstava koja sugestivno spaja lutkarski imaginarij, glazbu i scenski pokret dajući posebnu atmosferu vizuri Krležinog svijeta u kojem se spaja svijetlo i tama, refleksivnost i dramatičnost je predstava “Michelangelo Bounarotti”, obrazložila je odluku žirija, da u kategoriji za najbolju predstavu u cjelini nagradu dobije upravo zadarski Michelangelo, predsjednica Prosudbenog povjerenstva Milena Dundov.
Predstava “Michelangelo Bounarotti” zadarskog Kazališta lutaka definitivni je pobjednik 23. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održanog protekli tjedan u Zadru. Odluka je to dječjeg i stručnog žirija koji su se ove godine složili oko najbolje lutkarske predstave na ovom priznatom festivalu lutkarstva.
– Predstava koja sugestivno spaja lutkarski imaginarij, glazbu i scenski pokret dajući posebnu atmosferu vizuri Krležinog svijeta u kojem se spaja svijetlo i tama, refleksivnost i dramatičnost je predstava “Michelangelo Bounarotti”, obrazložila je odluku žirija, da u kategoriji za najbolju predstavu u cjelini nagradu dobije upravo zadarski Michelangelo, predsjednica Prosudbenog povjerenstva Milena Dundov.
Uz predstavu Kazališta lutaka u ovoj kategoriji žiri je razmatrao predstave “Postolar i vrag” Dječjeg kazališta “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda i “Crvenkapicu” Lutkarske scene “Ivana Brlić Mažuranić” iz Zagreba.
Istu nagradu Michelangelu dodijelio je i dječji žiri koji je na drugo mjesto postavio “Priču o konju” Zagrebačkog kazališta lutaka, a  na treće “Bajku o raspjevanom stablu” Gradskog kazališta lutaka Split.
Osim nagrada za najbolju predstavu na svečanom zatvaranju SLUK-a sinoć su dodijeljene brojne nagrade i priznanja sudionicima ove manifestacije koja se u Zadru održala nakon 20 godina. Iako je održavanje SLUK-a, uz obilježavanje 60. godišnjice rada Kazališta lutaka Zadar, zasjenila činjenica da se nova zgrada ipak nije otvorila za izvedbu predstava lutkari su se ipak snašli pa je stručni žiri, unatoč zabranama, odlučio barem nagrade sudionicima dodijeliti u prekrasnom prostoru nove dvorane za zadarske mališane.
Prije dodjele nagrada stručnog žirija u foayeru Kazališta dodijeljena su prizannja svim sudionicima ovogodišnjeg SLUK-a te Povelja za promicanje dramske književnosti na lutkarskoj sceni koju dodjeljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Povelju je uime HAZU-a  Umjetničkoj akademiji u Osijeku i Muzeju Slavonije Osijek, Kazalištu lutaka Zadar te Dječjem kazalištu “Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod uručio predsjednik organizacijskog odbora SLUK-a Dubravko Jelačić Bužimski. Zvonko Festini dodijelio je priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu.
No prava dodjela održala se upravo u novoj dvorani Kazališta lutaka Zadar. Milena Dundov koja je predvodila žiri u sastavu: Zlatko Sviben, Tahir Mujičić, Željko Zorica te Gordana Ostović, pročitala je obrazloženje nagrade za sve kategorije. Osim što su dodijelili nagrade žiri je ocijenio kako je ovogodišnji SLUK bio na nižoj razini nego dosadašnji.
– Ovogodišnja umjetnička smotra hrvatskih lutkara ispod je očekivanog nivoa, a što je evidentni odraz cjelokupnog stanja u hrvatskom lutkarstvu. Prosudbeno povjerenstvo pomalo je zatečeno nedostatkom animacije lutkarskog promišljanja u većini ponuđenih predstava i konstatira da u programu festivala nije bilo originalnog lutkarskog teksta. S druge strane Povjerenstvo je ugodno iznenađeno ponudom predstava izvan konkurencije, kazala je Dundov u obrazloženju rada Povjrenstva prije same dodjele.
A nagrade su dodijeljene u slijedećim kategorijama: posebna nagrada za iskazani entuzijam i kolektivnu igru dodijeljena je ansamblu predstave “Postolar i vrag” Dječjeg kazališta “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda. Posebno priznanje za ideju i oblikovanje koje je i dijelom kazališnog čina dobila je programska knjižica predstave “Guliver u zemlji malih ljudi” Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Najbolja scenska prilagodba ostvarena je, prema mišljenju žirija,  također u predstavi “Guliver u zemlji malih ljudi”.U kategoriji oblikovanja svijetla nagradu je dobio Ivo Nižić za predstavu “Michelangelo Bounarotti”, a nagradu za najbolju glazbu dobio je Igor Karlić za istu predstavu. Za najbolju scenografiju nagrađen je Vasil Rokomanov za scenografiju u predstavi “Bajka o raspjevanom stablu” Gradskog kazališta lutaka Split. Z a najbolje lutke nagrađen je Saša Došen za predstavu “U potrazi za čudovištima” Umjetničke akademije u Osijeku i Muzeja Slavonije Osijek, dok je nagradu za najbolju masku dobio Mojimir Mihatov za predstavu “Michelangelo Bounarotti”. Nagradu za najbolju animaciju osvojila je animacija plesa u predstavi “Guliver u zemlji malih ljudi”. Sjajan primjer sklada lutke i plesa nagrađen je u autorskom projektu “Zvijezda” Irene Bausović.  Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Vjera Vidov, Zlatko Košta i Jure Aras za uloge u “Michelangelu Bounarottiju” te Pero Juričić za ulogu u predstavi “Priča o konju” Zagrebačkog kazališta lutaka. Za najbolju režiju nagradu je osvojio Dražen Ferenčina također za “Michelangela Bounarottija”.
Dodijeljena je i posebna nagrada Kazališta lutaka Zadar “Branko Stojaković” za likovnost predstave u cjelini, a dodijeljena je Mojimiru Mihatovu, Ivi Nižiću, Darku Petkoviću, Mariji Šarić Ban te Robertu Košti za rad na predstavi “Michelangelo Bounarotti”.
Kako je Povjerenstvo prosudilo ove godine na SLUK-u nije bilo izvornog teksta te nagrada za tekst nije dodjeljena.
Na samom kraju svi lutkari sudionici SLUK-a poželjeli su svojim zadarskim kolegama da premijeru iduće predstave, koja je već spremna, održe na novoj pozornici u svom novom kazalištu.