Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stigao papa: Pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju

03.06.2011. 22:00
Stigao papa: Pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju


Papa Benedikt XVI. doputovao je danas u svoj prvi pastoralni pohod Hrvatskoj, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.
U zagrebačkoj Zračnoj luci dočekali su ga hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić te skupina od 450 vjernika Velikogoričkog dekanata, dio njih u narodnim nošnjama i držeći u rukama vatikanske i hrvatske zastavice.
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i papa Benedikt XVI. naglasili su danas, na početku dvodnevnog pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj, pripadnost hrvatske države zajednici europskih naroda, a poglavar Katoličke crkve istaknuo je da hrvatski narod Europi daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima.
Zaželjevši dobrodošlicu Svetome Ocu u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso, hrvatski je predsjednik kazao kako Papin dolazak pada u sretnom trenutku kada Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države. “Obljetnica je to koja se poklapa sa zaključenjem naših pristupnih pregovora s Europskom unijom. Došli ste, Vaša Svetosti, u trenutku kada se – na već bliskom obzoru – jasno vidi ostvarenje potpunog formalnog političkog urastanja moderne Hrvatske u svijet u kojemu Hrvatska kulturno oduvijek pripada”, kazao je Josipović.
Benedikt XVI. podsjetio je na više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza s Hrvatskom. “Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema Evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život, kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece”, kazao je Papa i zahvalio na dobrodošlici.
Predsjednik Josipović naglasio je kako je Sveta Stolica imala ključnu povijesnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske prije 20 godina. “Snagu političkog i moralnog autoriteta Svete Stolice i Katoličke crkve slijedile su mnoge države, agresija na Hrvatsku je zaustavljena, i naš je državni opstanak bio osiguran”, rekao je.
Naglasio je i značaj Katoličke crkve u modernoj povijesti 20. stoljeća kada je, posebno u razdoblju revolucionarnog jednoumlja, odigrala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića i domoljublja. “Za obranu naše zemlje to se pokazalo presudnim”, rekao je.
“Hrvatska je u svojim počecima bila izložena mržnji i bezumnosti, i izvana i iznutra. Hrvatska je u svojim počecima stradala. Ali Hrvatska se ponosno digla na noge kao zemlja europskih vrijednosti”, nastavio je Josipović.
Dodao je kako je dolazak Svetog Oca prilika i da se Hrvatska, kao ponosni baštinik kršćanske kulture i civilizacije, prisjeti da su se u samoj najdubljoj osnovi plemenite žrtve poginulih sjedinili upravo ljubav i razbor. “Želio bih da nas žrtva naših palih, nestalih i osakaćenih obveže sve, svakog građanina ove zemlje”, poručio je.
Ta se obveza najsnažnije proteže na one među nama kojima drugi građani povjeravaju upravljanje državom, nama kojima povjeravaju svojim trudom teško stečen novac zato da im služimo dobro i pravedno, rekao je.
“Korupcija, bilo moralna, bilo materijalna, izravno je uperena protiv dobrobiti građana i države, protiv duha ljubavi i razbora, izravna je izdaja žrtve života palih za Domovinu, izravna je izdaja demokratskih vrijednosti, izravna je izdaja i kršćanske baštine kojom se u Hrvatskoj toliko ponosimo”, upozorio je.
Dodavši kako je “mjera dobrobiti” jednoga naroda ili jedne države u velikoj mjeri određena s mjerom dobrobiti bližnjih naroda, odnosno susjeda, Josipović je rekao da suvremena Hrvatska, oslanjajući se na svoje kršćanske korijene, želi biti velikodušna u opraštanju prema svojim susjedima, jer, dodao je, kroz opraštanje nalazimo put pomirenja, a u pomirenju uzajamnu dobrobit.
“Hrvatska nije otok, Hrvatska živi u svijetu, Hrvatska živi sa svojim susjedima. Makar nisam vjernik, u dubini svojih uvjerenja dijelim s vjernicima iste vrijednosti”, rekao je Josipović i dodao kako je stoga u temelje svoje unutarnje politike postavio pravdu i pravednost, a u temelje svoje međunarodne politike oprost i pomirenje među narodima.
“Vaša Svetosti, u Vama, u Svetoj Stolici, u Crkvi Katoličkoj i kršćanima u Hrvatskoj i susjednim zemljama našao sam sudionike te politike. Spremne sudionike oprosta i pomirenja našao sam i u drugim religijama s kojima se i u Hrvatskoj i u susjedstvu dodirujemo, posebno s pravoslavljem i islamom. Mi dijelimo iste temeljne vrijednosti, mi s njima želimo i moramo živjeti u skladu, jer ljubav i razbor ne žive među zidovima, nego univerzalno. Oprost i pomirenje, i sami neposredni proizvodi temeljnog jedinstva ljubavi i razbora, u osnovi su suvremene Europe”, poručio je Josipović i dodao kako “bez praštanja i pomirenja, ujedinjenje Europe ne bi bilo moguće”.
“Ujedinjenje Europe u osnovi je kršćanski projekt. Upravo zbog te duboke ukorijenjenosti hrvatskoga naroda u kršćanstvu, uvjeren sam da će naši građani i građanke velikom većinom podržati pristupanje Europskoj uniji”, rekao je Josipović i Svetom Ocu još jednom zahvalio na ustrajnom ohrabrivanju hrvatske budućnosti u ujedinjenoj Europi.
Papa Benedikt XVI. naglasio je kako izazovi suvremene kulture, prožete društvenim raslojavanjem i nestabilnošću, te obilježene individualizmom koji pogoduje shvaćanju života bez obveza u neprestanom traženju ‘prostora privatnosti’, zahtijevaju uvjereno svjedočanstvo i smiono zauzimanje u promicanju temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu staroga kontinenta.
“O dvadesetoj obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući, kako svakom pojedinom tako i čitavoj zajednici, da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti”, naglasio je Sveti Otac i zaželio da Hrvatska snagom svoje bogate tradicije, pridonese da Europska unija cjelovito vrjednuje to duhovno i kulturno blago.
Istaknuo je kako je s geslom “Zajedno u Kristu”, došao u Hrvatsku proslaviti Prvi nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji te zaželio da taj važan događaj bude prigoda za ponovno isticanje vrijednosti obiteljskog života i općega dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade i zajedništvo s Bogom, koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti.
“Pred današnjim izazovima za Crkvu i civilno društvo, zazivam na ovu zemlju i na sve njezine stanovnike, zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, Pastira kojega vaš narod voli i štuje. Neka prati mlade naraštaje da žive u ljubavi koja je potaknula Gospodina Isusa Krista da svoj život daruje za sve ljude. Sveti Josip, brižni čuvar Otkupitelja i nebeski zaštitnik vašega naroda, zajedno s Djevicom Marijom, “Najvjernijom Odvjetnicom Hrvatske”, neka vam danas i uvijek isprose mir i spasenje”, poručio je Sveti Otac na Plesu. Benedkt XVI. prvu je i nekoliko zadnjih rečenica izgovorio na hrvatskome jeziku.
Sveti Otac krenuo je prema Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku gdje će se susreti s hrvatskim predsjednikom Josipovićem.