Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Učiteljski studij u Gospiću pripojen zadarskom Sveučilištu

03.06.2011. 22:00
Učiteljski studij u Gospiću pripojen zadarskom Sveučilištu


Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Ante Uglešić i dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Jasna Krstović, a suglasnosti na tekst Sporazuma prethodno su dali Senat Sveučilišta u Rijeci i Senat Sveučilišta u Zadru


U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci  svečano je potpisan Sporazum o prenošenju sveučilišnog Učiteljskog studija u Gospiću s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na Sveučilište u Zadru.
Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Ante Uglešić i dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Jasna Krstović, a suglasnosti na tekst Sporazuma prethodno su dali Senat Sveučilišta u Rijeci i Senat Sveučilišta u Zadru. Sporazumom se, pored prenošenja studija Sveučilištu u Zadru istovremeno utvrđuje i pripajanje Odsjeka za učiteljski studij u Gospiću, koji trenutačno djeluje kao dislocirana ustrojbena jedinica Učiteljskog fakulteta u Rijeci.
Potpisivanje Sporazuma rezultat je višemjesečnih priprema i dogovora potpisnika Sporazuma, tijekom kojih je ocijenjeno da su uvjeti za prevladavanje prostorne udaljenosti Rijeke i Gospića postali preprekom daljnjeg razvoja sveučilišnog Učiteljskog studija u Gospiću. Naime, osnivanje Sveučilišta u Zadru potaknulo je prirodno priklanjanje gospićkog Odsjeka zadarskoj instituciji, koja je prostorno i vremenski znatno bliža, a što bitno olakšava izvedbu cjelovitog studijskoga programa. Sveučilište u Zadru, a posebice njegov Odjel za obrazovanje učitelja i odgojitelja, je i do sada prema Odsjeku u Gospiću pokazivao izrazito visoku razinu kolegijalne potpore te je u tom smislu već ranije ostvarena izrazito dobra suradnja.
Sporazum predviđa da se prenošenje studija, kao i pripajanje Odsjeka u Gospiću Sveučilištu u Zadru administrativno pripremi do početka akademske godine 2011./2012. Pritom će se osobito voditi briga da studenti koji studiraju u Gospiću prelaskom na Sveučilište u Zadar zadrže sva prava koja imaju na upisanom studijskom programu. Isto tako, prelaskom na Sveučilište u Zadar, zaposlenici s mjestom rada u Gospiću nastavljaju s radom sa svim pravima iz radnog odnosa stečenim do dana prelaska.