Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uvijek je lijepo u svijetu bajki

03.06.2011. 22:00
Uvijek je lijepo u svijetu bajki


Zadarskim mališanima pravi su praznici, lutkarske predstave u Zadru nastavljaju se i dalje, a najbolji hrvatski lutkari ovaj tjedan igraju samo za njih.
Predstava “Bajka o raspjevanom stablu” Gradskog kazališta lutaka Split, odigrana u četvrtak u HNK-u Zadar, raspjevala je i nasmijala publiku. Ova predstava govori o sreći i o tome kako je postići. Mala Princeza koja živi u očevu dvorcu nesebična je osoba koja svoju ljubav i sreću dijeli s drugima i zato je svi vole. Na njezinu sreću ljubomorna je stara Vještica. Preobražena u dadilju uspijeva nagovoriti Princezu da od oca za rođendan traži zlatni listić s Raspjevanog stabla. kako joj otac ne uspijeva dati taj poklon na nagovor Vještice odlazi u potragu za njim, no Vještica je ostavlja na pustom otoku. Kad Princeza ne umre nego čak i tamo stekne prijatelje Vještica joj oduzima ljepotu, a Princeza kreće u potragu za istinskom srećom.
Ovu predstavu režirao je Slavčo Malenov, a osim izvrsnih lutkara Branimira Rakića, Milene Blažanović, Ivana Medića i Aline Majica treba pohvaliti i izvrsnu scenografiju i lutke koje je kreirao Vasil Rokomanov te vrhunski show sa svjetlom za koje je bio zadužen Duško Šteković.
U nastavku SLUK-a jučer ujutro prikazana je u Zadru još jedna “Crvenkapica”, ovoga puta ne Nazorova nego ona braće Grimm u izvedbi Lutkarske scene “Ivane Brlić-Mažuranić” iz Zagreba.
Priča govori o djevojčici koju je majka poslala u posjet bolesnoj baki s upozorenjem da se na putu ne smije zaustavljati. Djevojčica se na putu ipak sprijateljila s vukom koji je uputi na krivi put, a za to vrijeme pojede baku i preruši se u nju. Kad Crvenkapica stigne do bakine kuće ne prepozna prerušenog vuka i on je pojede. Na sreću naiđe lovac Luka te vidjevši što se dogodilo oslobodi djevojčicu i baku, a vuka natrpa kamenjem.
Hrvoje Zalar u ulozi pripovjedača jedne opuštene dječje priče pokazao se kao pravi izbor, a iskazale su se i glumice Helena Kalinić i Ksenija Gregurić. Redatelj Zoran Mužić od poznate je dječje priče napravio komičnu predstavu s duhovitim opaskama pripovjedača prilagođenim djeci, ali i odraslima. Predstava je to koja, osim djeci, ne bi bila dosadna ni velikima.
Jučer su, osim “Crvenkapice”, odigrane još tri predstave: “Mačak u čizmama” Scene Martin Vukovar, autorski projekt Irene Bausović “Zvijezda” te “Priča o konju” Zagrebačkog kazališta lutaka.