Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Dali smo glas onima koji će nam čuvati ovce i koze”

Autor: Velimir Brkić

03.06.2013. 22:00
“Dali smo glas onima koji će nam čuvati ovce i koze”

Foto: Velimir BRKIĆ



Gradonačelnik Obrovca uspio je dovesti četiri autobusa, upola manje nego u prvom krugu izbora, govori jedan mještanin Žegara


Birači u Zadarskoj županiji u jučer su ponovno birali, osim župana, u drugom krugu doznala su se imena četiri gradonačelnika i deset načelnika. Rezultati su na većini mjesta jučer bili nepredvidivi, a u Gračacu i Obrovcu, moglo bi se reći i u Benkovcu, odlučivali su pripadnici srpske nacionalne manjine.
Prvenstveno se to odnosi na odaziv i dolazak Srba, uglavnom iz Srbije. Zbog toga su za Srbe “koji privremeno borave izvan Hrvatske” autobusima organizirali dolazak na glasovanje “kako bi se Srbima omogućilo da glasuju u mjestu prebivališta”.
Stižu autobusi
– Gradonačelnik Obrovca uspio je dovesti četiri autobusa, upola manje nego u prvom krugu izbora prije dva tjedna, kaže nam jedan mještanin Žegara ispred birališta u dvorištu škole.
Ipak, činilo se da bi i to moglo biti dovoljno. U Obrovcu je naime Ante Župan (HDZ) u prvom krugu dobio 49,79 posto glasova, a njegov protukandidat Ivan Vrkić (HSLS) 33,9 posto. Srpsku nacionalnu manjinu na dogradonačelničkom mjestu zastupat će Stanko Mijić (SDSS), koji je tu dužnost obnašao i proteklih četiri godine ali u koaliciji s HDZ-om.
– Općenito se vodila prljava kampanja. Plaše ljude da ne glasuju za, kako kažu, proustaški HDZ, a u Golubiću se i popisuju birači, govori Mijić.
Primjetna je velika aktivnost na terenu. Dovoze se starije osobe pred birališta. Velike i male stranke krše izbornu šutnju, birače se zove telefonima, šalju se SMS-ovi i e-mailovi, a društvene internetske mreže pokrivaju ono što ovakvim sredstvima ne uspije.
Došli na glasovanje i u obilazak
– Glasovao sam za onog koji mi je za glas obećao da će umjesto mene čuvati ovce i koze, govori nam u šali sugovornik iz Žegara.
Birači u relativno kratkom roku već treći put izlaze na birališta.
– Došao sam ispuniti svoju dužnost, ali i doprinijeti da nam bude bolje. Došao sam, dakako, i obići svoje selo i kuću, govori Miloš iz Novog Sada.
Upitani Srbi u Obrovcu se nadaju da će Hrvatska ulaskom u EU početi tretirati sve svoje građane na isti način, bez obzira na mjesto gdje žive.
– Vjerujem da će se ponajprije pozabaviti rješavanjem stanarskog prava, koje je jedno od najvažnijih. Dakako, i da će uzeti što više eura iz EU fondova kako bi se otvorila nova radna mjesta i za Hrvate i za sve nacionalne manjine, poželio je Milan.
Jedan od birača ispred osnovne škole u Benkovcu nam je slikovito i dvosmisleno opisao tijek izbora:
– Dolaze i naši, bogme dolaze i njihovi.
Nije htio otkriti tko su to “naši” a tko su to “njihovi”.