Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trilja i dama popularne kao u antičko doba

Autor: Ante Rogić

03.06.2013. 22:00
Trilja i dama popularne kao u antičko doba

Foto: Vedran SITNICA



Dugogodišnji projekt studenata arheologije i klasične filologije svake godine nudi niz događanja, od kojih su najpoznatije bakanalije


Tradicionalnim antičkim igrama jučer su počeli Antički dani, još jedan u nizu projekata studenata Sveučilišta u Zadru. Dugogodišnji projekt studenata arheologije i klasične filologije svake godine nudi niz događanja, od kojih su najpoznatije bakanalije.
– Program je sličan svake godine, s tim da ga se uvijek nastoji obogatiti. Tako je i ove godine, pa ćemo uz već tradicionalne bakanalije imati i nekoliko predavanja te večer poezije. Na bakanalijama ćemo imati prikaz rimske gozbe, suđenja, a tradicionalno je tu i povorka prema Forumu koja svake godine izazove veliku pažnju Zadrana i turista, kazala je Valentina Zović, studentica klasične filologije. Ona je s Ivanom Medićem, studentom arheologije, glavni organizator projekta. Kaže kako su na projektu radili još od siječnja, a ove godine, kao i prošle, očekuju veliki interes javnosti. Naime, uz očekivanu posjećenost bakanalija, prošle godine je jako puno ljudi bilo na večeri poezije.
Projekt je započeo jučer u Studentskom klubu Božo Lerotić.
– Počinjemo s antičkim igrama, naši kolege danas se okušavaju u dvjema dječjim igrama, dami i trilji. Dama je jedna varijanta šaha, odnosno igra se na šahovskoj ploči, a s vremenom su se izmjenjivale varijante igre, kazala nam je Valentina Zović.
Danas je na programu Antičkih dana radionica izrade rimskog nakita, mozaika i odjeće.