Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vrtić otvoren prije dva tjedna, no u njemu nema nikoga

Autor: Ante Vidović

03.06.2013. 22:00
Vrtić otvoren prije dva tjedna, no u njemu nema nikoga


Prošlo je više od dva tjedna od kada je uz šampanjac, pršut i kolače pompozno otvoren Dječji vrtić “Smješko” na Viru, a u njega još uvijek nisu ušla djeca, kao ni što u ambulantu koja se nalazi u sklopu iste zgrade nije ušao liječnik. Vrtić i ambulantu je otvorio novi stari načelnik Općine Vir Kristijan Kapović 17. svibnja, samo dva dana prije prvog kruga lokalnih izbora, a u rezanju vrpce su mu pomogle ravnateljica vrtića Jagoda Radović i liječnica u virskoj ambulanti Jasna Tolušić. Dva tjedna nakon toga i nakon što je Kapović ponovno osvojio još jedan načelnički mandat Virani se pitaju kada će konačno ispuniti dano obećanje i omogućiti djeci ulazak u vrtić.
Kapović odgovara SMS-om
Virska djeca mlađeg uzrasta ne idu u vrtić od listopada 2011. godine, a ona predškolske dobi od 1. srpnja 2012. godine. Problem je nastao kada je prekinut ugovor s prijašnjim najmodavcem prostora. Privremeno rješenje nađeno je u prostorijama virske župe koje su vrtiću dane na korištenje besplatno. Iste su u Uredu državne uprave ocijenili neadekvatnim i zbog toga se lani ne starta s novom pedagoškom godinom. Kapović obećava kako će se u novi vrtić ući početkom siječnja ove godine, čime prvenstveno umiruje roditelje djece koja imaju zakonsko pravo na predškolsko obrazovanje. Međutim od tog obećanja nema ništa i praktično je izgubljena još jedna godina. Vrtić se paradno otvara uoči prvog kruga izbora, Kapović s damama reže vrpcu, a sve blagoslivlja virski župnik don Tihomir Vulin. Danas Kapović na novinarsko pitanje što je s vrtićem kratko odgovara SMS-om kako se čeka da se izvrši tehnički pregled i dobije uporabna dozvola.
Ipak, pozadina problema je puno šira. Naime, da bi spomenuta polifunkcionalna građevina, u kojoj se uz vrtić nalazi i ambulanta te stan za liječnika, dobila uporabnu dozvolu, uz nju treba prolaziti dvosmjerna cesta, što u ovom primjeru nije slučaj. Dakle, Kapović će očigledno trebati od jednosmjerne ceste napraviti dvosmjernu.
Virani mu vjeruju
Virani mu vjeruju da će to učiniti, što su pokazali i u drugom krugu lokalnih izbora kad mu je njih 58 posto poklonilo povjerenje. Voljeli ili ne voljeli Kapovića, zvali ga lokalnim šerifom, teško netko može proći mimo toga da se na otoku stvari kreću na bolje – uređuju ceste i što je još važnije došla je voda. U svjetlu tih primjera, što je za jednog Kapovića od jednosmjerne napraviti dvosmjernu cestu, komentira se po otoku.