Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Karamarko: Imamo predispozicije za novo preslagivanje

03.06.2016. 22:00
Karamarko: Imamo predispozicije za novo preslagivanje


Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ponovio je nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke kako premijer Tihomir Orešković više ne uživa potporu HDZ-a te najavio da će stranka, ne podnese li Orešković ostavku, pokrenuti proceduru njegova opoziva i preslagivanja većine u Saboru i Vladi.
“Razgovarali smo o našoj taktici u ovoj situaciji, kako će se stranka ponašati u odnosu na mogućnost novog preslagivanja i zaključili smo da imamo predispozicije, kvalitetne i dobre elemente da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je Karamarko novinarima nakon sjednica stranačkih tijela u zagrebačkom hotelu Panorama. S kim planira provesti preslagivanje parlamentarne većine i Vlade, nije želio otkriti.
HDZ je ostao pri stavu da premijer Tihomir Orešković više ne uživa njihovo povjerenje, no Karamarko nije mogao precizirati na koji način će osigurati njegov opoziv.
“Dogovorit ćemo se o samoj tehnici s našim ljudima, tako da idemo u tom smjeru”, rekao je Karamarko, ostavivši otvorenom mogućnost premijerova opoziva kroz saborsku proceduru, ali i izlaska HDZ-ovih ministara iz Vlade.
Razgovara se o većini za opoziv Oreškovića
Na pitanje ima li većinu za opoziv premijera u Saboru, odgovorio je kako se o tome razgovara, a potvrdio je kako je “teoretski moguće” da se o opozivu premijeru u Saboru odluči prije rasprave o oporbenom prijedlogu da se njega (Karamarka) opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade.
“Moguće je teoretski. Mi ciljamo na to da, ako dođe do sastavljanja nove većine, da ona bude kvalitetna, jer ovo iskustvo koje smo imali ne bismo s nikim više htjeli ponoviti, ne daj Bog”, rekao je Karamarko.
Karamarko nije jednoznačno odgovorio na pitanje hoće li i kada HDZ zatražiti premijerov opoziv u Saboru, no kazao je kako će se rasplet dogoditi vrlo brzo. “Dopustite nam dan-dva pa ćete sve znati. Krenut će sve to skupa. U svakom slučaju, ja sam nekoliko puta i danas ponovio ministrima da rade svoj posao kao da se ništa ne događa. Ovo je jedna sekundarna posljedica, važno je da ministarstva i dalje rade. Važno je da aktiviramo potencijale iz EU fondova, a sve ukazuje da to ide u pravom smjeru”, rekao je.
HSS je i dalje dio Domoljubne koalicije
Iako je Predsjedništvo HSS-a ranije u subotu jednoglasno odlučilo istupiti iz Domoljubne koalicije, Karamarko tvrdi da su oni i dalje dio te koalicije. “HSS je dio Domoljubne koalicije, imao sam sastanak s njihovim predsjednikom jučer. Što se danas dogodilo, nije mi poznato”, kazao je.
Na pitanje je li moguća velika koalicija sa SDP-om odgovorio je, “u ovom trenutku, ne” i odmah dodao, “zapravo, ne”.
Hoće li oporba podržati prijedlog opoziva premijera Karamarko nije želio nagađati. “Ne znam, to treba njih pitati”, uzvratio je.
Kao moguću opciju potvrdio je i prijevremene parlamentarne izbore, a na pitanje je li moguće da HDZ ponovo “sjedne” s Mostom odgovorio je smijehom. “Takav ringišpil mislim da nećemo gledati”, odgovorio je predsjednik HDZ-a.
Kazao je i kako mu se premijer Orešković “nije javio od jučer, otkad je bio u SOA-i” te dodao kako će se s njim vjerojatno čuti poslijepodne.
Nije se pitalo za moju odgovornost
Neslužbene informacije da je njegov zamjenik Milijan Brkić na sjednici Predsjedništva stranke zatražio da se povuče iz Vlade Karamarko negira. “Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade, da dam ostavku. Naravno, to nije bilo na glasovanju zaključak je bio ‘ne’, iz jednostavnog razloga što je HDZ već učinio previše ustupaka ii više to ne možemo raditi. Što bismo na taj način osigurali? Da gospodin Orešković vodi i dalje vladu HDZ-a i Mosta, mislim da je to nesuvislo, jer bez nas nema uporište u parlamentu. Doista jedna inverzna i malo neobična situacija”, kazao je.
Na ponovljeno pitanje je li ga Brkić kritizirao na Predsjedništvu odgovorio je: Nije me kritizirao, nego je bio jedan od dvoje ili troje ljudi koji su stavili na stol mogućnost da se povučem iz Vlade, što bi to značilo za stranku, za Most, za premijera itd. i onda se razvila diskusija. Nikakva kritika, jer ovo je situacija koja je dosta zapletena, ne možemo sad tu kritizirati jedni druge, situacije je kakva jest”.
Sjednica Predsjedništva HDZ-a počela je u 11 sati i po planu je trebala završiti u podne, no produljila se do nešto prije 15 sati, a neslužbene informacije govore kako je žustru raspravu o Karamarkovoj odgovornosti i mogućnosti da podnese ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade pokrenuo Milijan Brkić.
Nakon što se u obranu predsjednika stranke uključio šef lličko-senjske županijske organizacije Darko Milinović, priključili su mu se i ostali članovi Predsjedništva, među njima i čelnik zagrebačke organizacije Andrija Mikulić, koji u stranci slovi za Brkićeva čovjeka.
Na kraju je i sam Brkić glasovao za zaključak koji predviđa preslagivanje saborske većine i Vlade, a ako to ne uspije, nove parlamentarne izbore. Suzdržana u glasovanju o takvom zaključku ostala je jedino europarlamentarka Ivana Maletić, neslužbeno se moglo čuti u stranci.