Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vikendašima i turistima “paprene” cijene

Autor: Andrija Dešpoja

03.07.2013. 22:00
Vikendašima i turistima “paprene” cijene

Foto: Adam VIDAS



Loše su prošli oni putnici koji nemaju prebivalište na jednom od zadarskih otoka. Oni koji žele u posjet Premudi, Silbi ili Olibu morat će izdvojiti čak 20 kuna više u odnosu na razdoblje prije ulaska Hrvatske u EU, s 30 kuna karte su skočile za ta odredišta na čak 50 kuna po osobi


U nedjelju 30. lipnja stupio je na snagu novi cjenik brzobrodskih i katamaranskih linija kako na zadarskom području tako i na svim ostalim hrvatskim obalnim područjima. To je već drugo podizanje cijena u manje od mjesec dana, jer je 1. lipnja uslijedilo uobičajeno sezonsko poskupljenje koje je već uobičajena praksa naših brodara. Ipak ovo najnovije poskupljenje treba gledati kroz prizmu ulaska Hrvatske u Europsku uniju što je pobliže razjasnio Ivan Franičević, vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za obalni i linijski pomorski promet u Splitu.
Koncesijski ugovori do kraja 2016.
– U Agenciji za obalni linijski pomorski promet u Splitu u četvrtak 20. lipnja 2013. godine potpisani su koncesijski ugovori za 23 trajektne linije, 13 brzobrodskih i šest klasičnih brodskih linija temeljem kojih će se one održavati do 31. prosinca 2016. godine, kako je određeno sukladno amandmanima na Direktivu EU 3577/92. Shodno tome su raspisani natječaji prije mjesec dana za brodare koji su donijeli nove cijene s ciljem da se izjednače s onima koje vrijede na trajektnim linijama. Zato ne treba na ovaj novi porast gledati previše tragično, jer su mnoge cijene brodskih linije za otočane ostale iste dok su u nekim slučajevima porasle tek od 9 do 13%, kazao je Franičević koji je želio razjasniti situaciju vezanu za česte upite koji mu se u posljednje vrijeme postavljaju. Naime, mnogi koji putuju na otok i ne znaju da se u tijeku jedne kalendarske godine cijene mijenjaju s obzirom na doba godine.
– Davno prije je vrijedio sustav uravnilovke, tj. karte su zadržavale istu cijenu bez obzira na to je li riječ o sezonskom ili izvansezonskom razdoblju. Već nekoliko godina to nije slučaj i evo sad se dogodio slučaj da su u 30 dana dva puta cijene nekih linija išle gore. Prvo se odnosi na sezonsko uobičajeno dizanje cijena dok je ovo posljednje izričito vezano za koncesijske ugovore koji su potpisani na tri pol godine što je garancija da u tom razdoblju se više cijene neće dizati, zaključio je Franičević.
Daleko su Premuda, Silba i Olib…
Ako ćemo baratati preciznijim brojkama onda će to značiti da će otočanin koji putuje iz Zadra na Premudu, Olib ili Ist morati izdvojiti dvije kune više (sa 16 kuna na 18 kuna), dok je stanovnicima Rave ili Iža cijena ostala ista. Loše su prošli oni putnici koji nemaju prebivalište na jednom od zadarskih otoka. Cijene su tako za turiste i vikendaše skočile na nekim brzobrodskim linijama i do 40-ak posto u odnosu na 1. lipnja. To je slučaj s onima koji žele doći do Ista kojima je od 30 kuna skočila cijena na čak 45 kuna. Do Molata sada košta 40 kuna u odnosu na 28 kuna koliko je koštala prije 30. lipnja. Do Sali i Zaglava treba izdvojiti po novom cjeniku 40 kuna, a ne 30 kuna koliko je bilo prije. Za Zverinac je karta poskupjela s 20 na 30 kuna, a oni koji žele u posjet Premudi, Silbi ili Olibu morat će izdvojiti čak 20 kuna više u odnosu na razdoblje prije ulaska Hrvatske u EU, s 30 kuna karte su poskupjele za ta odredišta na čak 50 kuna po osobi.