Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Solani Nin berba uranila za desetak dana

04.07.2017. 09:24
U Solani Nin  berba uranila  za desetak dana


Do sada namm je pošlo za rukom sakupiti oko 1500  kilograma cvjetne soli vrhunske kvalitete, koje  do  konca žetve  planiramo prikupiti 30 tona – Zoran Šanko
Nakon provedenih temeljitih i opsežnih priprema radnici ninske Solane d.d. i službeno su počeli s prikupljanjem prvih količina  morske soli ovogodišnjeg roda. Toplo i suho lipanjsko vrijeme s temperaturama zraka od 30 do 35 stupnjeva Celzijevih u hladu, a preko 40 i  više stupnjeva na suncu išlo je na ruku solarima, tako da su ovogodišnju žetvu otpočeli desetak  dana ranije nego što je to uobičajeno.  Stanje na terenu obećava dobru godinu, dakako,  ako se nastavi ovako  suho i vruće ljeto bez kiše.
Prvog dana sol se sakupljala na dva morska bazena ukupne površine  od 4000 metara četvornih  te je prikupljeno oko 100 tona visokokvalitetne, zdrave te ekološki čiste morske soli.
  – Ako se ovakvim tempom nastavi u narednim danima, a po dugoročnoj prognozi i našoj privrženosti poslu nema razloga da ne bude tako,  s prvom ćemo ovogodišnjom žetvom završiti u sljedećih 10 do 12 dana.  Za to vrijeme vjerujemo kako ćemo prikupiti i u prostor ispred skladišta,   koji je za to pripremljen, deponirati 600 do 800 tona,  što će biti nešto više  od višegodišnjeg prosjeka, govori voditelj proizvodnje na terenu Ninjanin Ive Šalov, koji je na solani proveo više od 40  radnih ljetnih sezona.
 Kako smo se za posjeta Solani i sami mogli uvjeriti, uvjeti rada u znatnoj su mjeri olakšani i modernizirani u odnosu na prijašnje godine. No  unatoč prevladavajućoj tehnologiji 21. stoljeća, ekološki dobivena sol  prikuplja se kao nekada s lopatama i to prema rigoroznim mjerama koje  je propisala Europska unija, a s bazena do skladišta transportira se  posebno preuređenim teretnim vozilom. To nam je potvrdio i novi voditelj  ninske Solane Zadranin Zoran Šanko, ističući kako se  u modernizaciju  proizvodnje i preradu morske soli, te u obnovu skladišnih prostora i  upravne zgrade, u zadnje vrijeme uložilo dosta financijskih sredstava.
Šanko nam je također otkrio da su uoči ove klasične žetve prije desetak dana krenuli s prikupljanjem cvjetne soli, koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji proizvod ove solane ne samo na domaćem,  već i  na inozemnom tržištu i to osobito na japanskom. Do sada im je pošlo za  rukom sakupiti oko 1500 kilograma cvjetne soli vrhunske kvalitete, koje   do konca žetve  planiraju prikupiti 30 tona.