Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Udaraljkaši svjetskog ugleda!

Autor:

03.08.2009. 22:00
Udaraljkaši svjetskog ugleda!


Možete li ukratko predstaviti svoj rad?
– Ja sam free lance udaraljkaš i skladatelj. Jako puno putujem, radim na različitim projektima na sveučilištima u SAD-u, gost sam profesor, održavam jako puno koncerata s udaraljkaškim repertoarom. To često puta uključuje izvedbe sasvim novih kompozicija, različite vrste i veličine ansambala, od brass kvinteta do big bandova.
U sve svoje izvedbe uključujem IMPROVIZACIJU!
Volite istraživati zvukove, improvizirati… Možete li izdvojiti najneobičnije eksperimente koje ste radili?
– Mislim da je najneobičniji eksperiment bio kada sam koristio nesvakidašnji instrument načinjen od leda ili onaj kada sam svirao na vojnim avionima. Svirao sam na otvorenom na zimskim festivalima na minus 30 stupnjeva!
Na koncertu u Zadru svirat ćete s Evaristom Aguilarom i Mikaelom Berglundom. Kada ste s njima počeli surađivati i na koji ste način pronašli zajednički jezik?
– Zapravo radi se o premijeri ovog trija i jako smo uzbuđeni! Upoznao sam Berglunda još 80-ih kad smo zajedno svirali s pjevačicom i tad smo odmah osjetili da moramo raditi skupa i to u manjem ansamblu! S njim je vrijeme kreativno i zabavno!
Nakon što sam 2005. s Evaristom Aguilarom realizirao projekt Voces de la Huasteca snimili smo i CD u Tampicu u Mexicu kada smo improvizirali 100 posto! Surađivali smo tada s domaćim ljudima koji izvode tradicionalnu glazbu i upotrijebili njihove boje, ritmove, zvukove…
S njim nastupam i u duu, pa smo tako došli do zaključka da nam treba bas gitarist i eto nas svi troje licem u lice – FACE TO FACE – kao što i sam naziv koncerta kaže!
Kakav ćete program svirati u Arsenalu večeras?
– Bit će to glazba koju smo nas troje skladali, glazba inspirirana švedskim, skandinavskim i meksičkim folklorom obučena u naše sasvim specifično ruho. Bit će tu dosta improvizacije… svirat ćemo onako kako budemo raspoloženi! Berglund je uistinu fantastičan bas gitarist, a Evaristo je osoba koju publika uvijek ispraća s velikim pljeskom i osmjehom – pravi Mr Heart!
Imam i novu kompoziciju za ovaj koncert i radujem se što ćemo je zajedno podijeliti
Kako ste otkrili Hrvatsku i što Vas ovdje dovodi?
– U Hrvatskoj sam bio na Međunarodnom udaraljkašom festivalu u Bjelovaru gdje sam upoznao dvije vaše muzikologinje, Dinu Bušić i Ivanu Kostešić. Dogovorili smo se za koncert ove godine kao i za projekt koji započinjemo upravo ovih dana ovdje – a to je upoznavanje vaše tradicionalne glazbe kako bi započeli rad na skladbama inspiriranima glazbenim podražajima iz Hrvatske. No, više o tome uskoro!
Možete li pozvati zadarsku publiku da Vas posluša večeras?
– Dođite na naš koncert, pridružite nam se u putovanju koje će varirati od minimalističkih trenutaka do pravih eksplozija u svijetu ritma.


FACE TO FACE


ZADAR – Pod pokroviteljstvom Arsenal holdingsa, Auto kuće Zadar i Merkura u Zadar večeras dolaze udaraljkaši svjetskog ugleda!
Anders Ĺstrand iz Švedske, jedan od najekstravagantnijih na udaraljkakoj sceni Europe, predsjednik Percussve Arts Society, udružio se s meksičkim etničkim udaraljkašem Evaristom Aguilarom u jazz priči nazvanoj FACE TO FACE.
Zajedno s jednim od najvirtuoznijih skandinavskih bas gitarista Mikaelom Berglundom priredit će nam glazbu u kojoj se susreću dvije glazbene kulture (skandinavska i meksička) u suvremenom jazzy ruhu, koji varira od kontemplativnih i meditativnih raspoloženja do pravih eksplozija najneobičnijih ritmičkih obrazaca.
Evaristo Aguilar profesor je na sveučilištu u Tampicu (Mexico) koji svoju karijeru i autoritet gradi na arhaičnim meksičkim huapango ritmovima. Tako će na koncertu uz klasični set bubnjeva, upotrebljavati i etničke meksičke udaraljke.
Kako će se one ispreplitati s vibrafonom Andersa Ĺstranda i bas gitarom Mikaela Berglunda otkrijte večeras u Arsenalu.
Koncert započinje u 22 sata, a ulaz je slobodan.
Prije koncerta pred Arsenalom će se odviti prezentacija vozila Auto kuće Zadar, marke Volkswagen.
Andres Ĺstrand, (Švedska) se glazbeno identificira s tri različite djelatnosti: improvizatora, udaraljkaša i skladatelja. Skladao je glazbu za puhačke kvintete, kvartete saksofona, zborove i big bandove. Svoja je djela izvodio na instrumentima načinjenima od leda, na vojnim avionima, traktorima, zgradama… Skladao je glazbu za multimedijske projekte koji su uključivali ples, video – projekcije ili pak vatrene skulpture. Osim klasičnom glazbom (osobito suvremenom) bavi se jazzom, svira u flamenco sastavima i ansamblima orijentiranima na improvizaciju. Od 2002. godine ravnatelj je društva za udaraljkašku umjetnost P.A.S. (Percussive Arts Society )u Švedskoj. Autor je više inovativnih glazbenih projekata i jedan od najnagrađivanijih skandinavskih udaraljkaša.
Evaristo Aguilar (Mexico) školovao se u Velikoj Britaniji, Meksiku i Kanadi, a titulu doktora glazbene umjetnosti stekao je na University of Salford u Machesteru, Velika Britanija. Dobitnik je nekoliko stipendija meksičkih kulturnih institucija za prezentiranje suvremene meksičke glazbe za udaraljke. Tijekom svojeg umjetničkog rada promovirao je glazbu Huasteca kroz projekt Rhythms of the Huasteca prilagođavajući je za razne vrste udaraljki u akademskom i umjetničkom kontekstu. Na taj je način diljem nekoliko kontinenata pružio svjetskoj publici osuvremenjenu perspektivu različitih ritmova i zvukova glazbeno bogate i atraktivne meksičke regije. Evaristo Aguilar danas predaje u rodnom Mexicu na Facultad de Música , Universidad Autónoma de Tamaulipas u Tampicu.
Mikael Berglund jedan je od najcjenjenijih švedskih jazz bas gitaista. Predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Stocholmu, autor je nekoliko edicija o bas gitari, redovito održava seminare i ljetne škole.
Svirao je sa svim značajnijim skandinavskim jazz glazbenicima, a bio je uključen u niz musicala i projekata kao što je produkcija Evite, Tommy, Sweet Charity itd. Redovito snima za rado i televiziju te radi kao studijski glazbenik.