Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ustavni sud Stričaku odbacio žalbu kao neosnovanu

03.08.2010. 22:00
Ustavni sud Stričaku odbacio žalbu kao neosnovanu


Ustavnu tužbu Miljenko Stričak temeljio je na velikom medijskom pritisku koji je, kako navodi, postojao tijekom cijelog sudskog postupka te je utjecao na suce pri donošenju odluka, nakon čega su ga osudili za počinjenje inkriminiranog kaznenog djela s neizravnom namjerom, iako za to nije bilo elemenata


Procjenivši ju neosnovanom Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je tužbu Miljenka Stričaka (27) protiv presude i rješenja Županijskog suda u Zadru kojom je 23. studenog 2009. godine pravomoćno osuđen na sedam godina i deset mjeseci zatvora.
Tužbu koju je “vozač tegljača smrti” iz Brezničkog Huma, pod čijim su kotačima 28. srpnja 2006. godine u tunelu “Ledenik” poginule četiri osobe, podnio u veljači ove godine njegov odvjetnik Željko Olujić temelji na velikom medijskom pritisku. Naime, u tužbi se navodi kako je taj pritisak postojao tijekom cijelog sudskog postupka te da je on utjecao na suce pri donošenju odluka, nakon čega su ga osudili za počinjenje inkriminiranog kaznenog djela s neizravnom namjerom, iako za to nije bilo elemenata. Osim toga, navodi se i da Stričak nije imao dovoljno vremena za pripremu obrane jer mu je uslijed narušena psihofizičkog stanja bila umanjena mogućnost za pripremu te da mu je povrijeđeno i pravo na obranu s izabranim braniteljem od povjerenja, jer mu je prvostupanjski sud postavio branitelja po službenoj dužnosti iako je njegov branitelj uredno opravdao izostanak s glavne rasprave. Zbog toga mu je, navodi se u tužbi, u nastavku glavne rasprave održane 17. rujna 2007. godine onemogućeno predlaganje daljnjih dokaza, saslušanje svjedoka očevidaca sporne nezgode i slično.
No, u obrazloženju rješenja Ustavnog suda kojim je Stričaku odbijena žalba stoji kako se sud pri donošenju odluka ne upušta u pitanje jesu li nižestupanjski sudovi pravilno i potpuno utvrdili činjenično stanje i ocijenili dokaze, već da su relevantne samo one činjenice od čijeg postojanja ovisi ocjena o povredi ustavnog prava svakog građanina Republike Hrvatske. U obrazloženju nadalje stoji i kako je Stričak postupajući s neizravnom namjerom i pristajući na opasnost i nastupanje posljedica te kršenjem propisa o sigurnosti prometa skrivio prometnu nesreću u kojoj su stradale četiri osobe.
Podsjetimo, Stričak je u stravičnoj nesreći koju je prouzročio u tunelu “Ledenik” usmrtio dvije žene i njihovo dvoje djece u dobi od 11 i 15 godina.
Stoga je na Općinskom sudu u Zadru osuđen zbog izazivanja teške prometne nesreće sa smrtnim posljedicama s neizravnom namjerom na osam i pol godina zatvora, nakon čega mu je u žalbenom postupku Županijski sud smanjio kaznu na sedam godina i deset mjeseci. Pritom mu je potvrđena odluka Općinskog suda u Zadru o primijeni sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima C i E kategorije u trajanju od pet godina, a koja mu stupa na snagu po izvršenju kazne zatvora.