Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog neodgodivih obveza sutkinje Crnjaku ponovno odgođeno suđenje

03.08.2010. 22:00
Zbog neodgodivih obveza sutkinje Crnjaku ponovno odgođeno suđenje


Slijedeća rasprava Crnjaku je zakazana za 20. kolovoza. Jučer je odgođena zbog neodgodivih obveza sutkinje koja vodi postupak, a zbog njene bolesti već je bila odgođena u ožujku, dok je u svibnju razlog odgode bio nedolazak prevodioca


Zbog neočekivanih službenih obveza sutkinje koja na Okružnom sudu u Varšavi vodi slučaj protiv zadarskog pomorca Jose Crnjaka (44) kojega se sumnjiči za krijumčarenje 32 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Poljsku, jučer najavljena glavna rasprava kao i mogućnost izricanja presude odgođena je, doznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova.
Pomorac iz Podgradine kraj Zadra nalazi se u pritvoru varšavskog zatvora još od veljače prošle godine, a otada mu je četiri puta produljivan pritvor, te tri puta odgađana glavna rasprava. Zakazano ročište u ožujku ove godine bilo je odgođeno zbog bolesti sutkinje koja vodi postupak, a u svibnju zbog nedolaska prevoditelja.
Ne osjeća se krivim jer je bio ucijenjen
Svi uvjeti za održavanje glavne rasprave bili su ispunjeni 16. travnja, kada mu je i pročitana optužnica kojom ga se tereti za stavljanje u promet 32 kilograma kokaina na području Republike Poljske. Crnjak se na navode optužnice izjasnio kako se ne osjeća krivim, a tada je iznio i svoju obranu u kojoj je, kako doznajemo od dobro upućenog izvora, Sudskom vijeću ispričao da je pod prisilom i ucjenom zaplijenjenih 32 kilograma kokaina s broda odnio do adrese gdje je bio parkiran BMW, a potom da je po naputku koji je dobio, kokain ostavio u prtljažniku vozila. Osim toga, Crnjak je iznoseći svoju obranu, navodi naš izvor, kazao kako nije znao tko je vlasnik vozila, te da Milana Kosovića, srpskog državljanina s hrvatskom putovnicom, kojega optužnicom od prosinca prošle godine poljsko tužiteljstvo tereti zajedno s njim za isto kazneno djelo, od ranije nije poznavao, a niti je ikada ranije s njim kontaktirao.
Naime, poljsko tužiteljstvo Crnjaku na teret stavlja da je 32 kilograma kokaina iz Južne Amerike dopremio brodom Samutra u poljsku luku Gdanjsk, a s ciljem kako bi ju predao Kosoviću radi daljnje preprodaje na poljskom narko tržištu. Kosović je uhićen odmah nakon što mu je Crnjak ostavio “robu” u prtljažnik automobila, a po Crnjaka su poljski policajci došli na brod pet dana kasnije. Nakon što su mu predočili dokaze koje su imali protiv njega, a riječ je bila o njegovim tragovima otisaka prstiju na zaplijenjenim PVC paketima s kokainom, te fotografiji snimljenoj s palube broda dok ga je napuštao noseći “pošiljku”, Crnjak im je ispričao sve što je znao o slučaju. Osobu koja ga je ucijenila, a navodno i prijetila likvidacijom, Crnjak nije imenovao, no neslužbeno doznajemo kako je riječ o državljaninu Crne Gore koji je s njim plovio na istom brodu.
Crnjak žrtva crnogorskog narko miljea?
Inače, među posadom broda, osim Crnjaka i trojice Hrvata sa zadarskog područja, u to je vrijeme bilo i petoro državljana Crne Gore, a jedan od njih, svega dva dana prije primopredaje kokaina iznenadno je, tvrdi naš izvor, napustio brod. Stoga se posumnjalo kako je riječ o namještaljci u kojoj su zapravo žrtvovani i Crnjak, ali i Kosović, a sve s ciljem prikrivanja dostave daleko veće količine kokaina s istog narko tržišta. Da je tome tako, naš izvor navodi podatak kako je svega sedam dana kasnije poljska policija zaplijenila 1.134 kilograma kokaina vrijednog 136 milijuna dolara. O toj zapljeni, kao i uhićenju devet osoba povezanih s krijumčarenjem te droge, javnost je izvijestila Poljska agencija za unutarnju sigurnost. Tamošnji mediji pisali su kako je akcija praćenja trajala više od mjesec dana, a poljskim policajcima su u njoj pomagale i vlasti SAD-a i Kolumbije. Među devet uhićenih bili su i pripadnici kolumbijskih narko kartela te članovi zapadnoeuropskih kriminalnih organizacija.
Sljedeća rasprava zakazana je za 20. kolovoza.