Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Visoke zone Zadra bez vode

03.08.2011. 22:00
Visoke zone Zadra bez vode


Osnovni problem nastaje jer sustav nije do kraja izgrađen na ovim područjima. Problem će se riješiti tako da se izgradi procrpnica koja će puniti vodu. Lokalna crpilišta su na izmaku, neka ne rade već mjesecima, a trenutačno su u pogonu samo tri koja rade na opasno smanjenim kapacitetima, kaže Joso Knez


U Zadru je na snagu stupila redukcija vode. Već nekoliko dana određena područja Zadra i Zadarske županije vodu imaju samo povremeno rano ujutro.
Najpogođenija područja redukcijom su visoke zone Zadra (Bokanjac, dio Vidikovca i Plovanije), Crno, Babindub, Zemunik i dio Poličnika. Na svojim stranicama zadarski Vodovod obavijestio je potrošače da uslijed dugotrajne suše i povećane potrošnje vode navedena područja imaju lošu vodoopskrbu. Joso Knez, voditelj operativnog sektora Vodovoda, kaže da je problem u neizgrađenosti sustava.
– Osnovni problem nastaje zato što sustav nije do kraja izgrađen na ovim područjima. Problem će se riješiti tako da se izgradi procrpnica koja će puniti vodu. Lokalna crpilišta su na izmaku, neka ne rade već mjesecima, a trenutačno su u pogonu samo tri koja rade na opasno smanjenim kapacitetima, kaže Knez, upozorivši da će situacija, u slučaju da kiša ne padne u idućih desetak dana biti još gora, što znači da bi ta područja u potpunosti mogla ostati bez vode. Kad bi procrpnica, koja bi riješila dugogodišnji problem, mogla biti izgrađena, to nam Knez nije znao reći jer, kako je istaknuo, to nije u njegovoj nadležnosti.
Maksimalna potrošnja vode, koja uz sušu uzrokuje ponajviše problema, trebala bi se nastaviti još nešto više od dva tjedna nakon čega bi situacija trebala biti lakša, ali ne i riješena. Za to vrijeme Knez je građanima najugroženijih područja poručio da se umjesto tuširanja peru u “lavoru” kao nekad.
– Još prije mjesec dana direktor Hrvatskih voda najavio je da će na puno područja doći do redukcije vode zbog velike suše koja je pogodila ne samo nas, nego cijelu zemlju. Obavijestili smo potrošače najugroženijih područja da prikupe minimalne zalihe vode u vrijeme kad je ima u sustavu, zaključuje Knez, istaknuvši da se na područja Bokanjca i u Dom za starije i nemoćne osobe u Zemuniku svakodnevno ujutro i popodne dovozi cisterna vode za osnovne potrebe.
Naravno, u koje vrijeme ima vode u sustavu i kad bi je građani trebali skupljati ne može se reći jer to ovisi o vodostaju. Najpouzdanija informacija jest da je to rano ujutro.
Zbog starog sustava, desetljeća loše izgradnje, na što je upozorio i sam Knez, građani usred ljeta nemaju vode ni za osnovne potrebe, a tuširanje postaje nedostižni san. Građanima preostaju dvije opcije – ili prizivati kišu ili se kupati u “lavoru”, odnosno “kainu”.