Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Buljan: Sve se svelo na ponudu i potražnju

Autor: Valentina Mlađen

03.08.2012. 22:00
Buljan: Sve se svelo  na ponudu i potražnju


Ideja priče bila je povezati Koltèsovu priču s industrijskom arhitekturom koja propada u Sloveniji i Hrvatskoj, tu je i Zadar koji je nekad bio snažan industrijski grad. Iza te propale industrije ostali su golemi tvornički kompleksi koji zjape prazni i neiskorišteni, dok u svijetu oni dobivaju muzejsku vrijednost, kazao je Buljan


Prije konačnog  odlaska u zaborav i nestanka  s vizure grada Zadra napuštena zgrada Borisa Kidriča, nekadašnja Tekstilna  industrija Zadar posljednji  će put oživjeti ljudskim glasovima kao u svoje najljepše  doba kada su njenim hodnicima svakodnevno odzvanjali koraci. Nakon slovenske premijere u gradu Kidričevu kod Ptuja predstava  proslavljenog hrvatskog redatelja Ivice Buljana “U samoći pamučnih polja” svoju  hrvatsku premijeru imat će u  ponedjeljak 6. kolovoza u  zgradi TIZ-a u 21.30 sati.  Predstava Ivice Buljana,  nastala prema suvremenom  remek-djelu Bernard-Marie  Koltesa, prvi je put izvedena  koncem lipnja ove godine u  Sloveniji. U ulogama Dilera i  Kupca igraju Marko Mandić  i Robert Waltl, autorsku  glazbu izvode Alen i Nenad  Sinkauz; scenska i vizualna  rješenja donosi slovenski  kolektiv son:DA, a Novo kazalište Zagreb, Mestno gledališče Ptuj, Mini teater Ljubljana i Maribor 2012 – Europska prijestolnica kulture,  koproducenti su predstave.
Nakon Kidričeva zgrada  Borisa Kidriča
– Zanimljiva je slučajnost  da je prva izvedba predstave  bila u gradu Kidričevu u  tvornici aluminija koja je izvan funkcije. Ideja priče bila  je povezati Koltesovu priču s  industrijskom arhitekturom  koja propada u Sloveniji i  Hrvatskoj, tu je i Zadar koji  je nekad bio snažan industrijski grad. Iza te propale  industrije ostali su golemi  tvornički kompleksi koji zjape prazni i neiskorišteni,  dok u svijetu oni dobivaju  muzejsku vrijednost, kazao  je Buljan. Kada je u Zadru  ovaj nekonvencionalni redatelj tražio nekonvencionalni  prostor za izvedbu svoje  predstave koji će dočarati  zapadne dokove New Yorka  o kojima piše Koltes bivši  TIZ nametnuo se kao savršen izbor.
Prešernov sklad 2012.  godine
– Kotles je napisao priču  na osnovu vlastite životne  priče. Dolaskom u New  York, kad je počela propadati industrija, na Zapadne  dokove o kojima piše doselilo se strašno puno novih  ljudi, među kojima je bilo  svega, alternativaca, umjetnika, pa čak i dilera. U jednoj  prilici sreo je jednog dilera  koji mu je ponudio nešto, a  da Kotles nije ni znao što mu  se nudi i što kupuje i tako u  predstavi do kraja ostaje ta  jedna nepoznanica gdje se  ne zna s čim ta dva lika  trguju, a na temelju te gotovo anegdote on je napisao  dramu koju nazivaju najvećim tekstom 20. stoljeća,  kaže Buljan koji ističe kako  je priča predstave sinonim  međuljudskih odnosa u kojima se, čak i među bližnjima, sve svelo na ponudu i  potražnju.
U priči predstave “U samoći pamučnih polja” dvojica se u sumrak sreću na  ulici. Jedan je bluesman, ljubazan i nježan, a drugi agresivac, probisvjet. Od trenutka u kojem im se pogledi  sreću, razvija se uzbudljiva  drama o dealu, pogodbi, o  “poslovnoj transakciji zabranjene ili strogo kontrolirane  robe”, u trgovini u kojoj ne  znamo čime, ni zašto se trguje, ali znamo da su ulozi  visoki. Susret dilera i kupca  priča je o želji, o žudnji  nedopuštenoj i neizrečenoj,  koja ne može biti utažena i  time biva još jačom i pogubnijom.
Hrvatsku premijeru predstave gledat ćemo u režiji  jednog od najboljih hrvatskih redatelja Ivice Buljana,  prvog neslovenskog  državljanina koji je dobio  nagradu Prešernovog sklada  za 2012. godinu, najveće slovensko priznanje za doprinos na polju umjetničkog  rada. I dok zaposleni redatelj  u Splitu postavlja predstavu  “Adio kauboju” prema istoimenom romanu zadarska  publika na otvorenju Zadra  snova uživat će u drugom  uspješnom uratku redatelja  kojeg festival od samih  početaka dosljedno prati u  radu i postavlja njegove  predstave.