Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvojica u borbi za medalje, Fantela i Marenić 10.

Autor: Hina (H)

03.08.2012. 22:00
Dvojica u borbi za medalje, Fantela i Marenić 10.


U iduća dva dana hrvatski jedriličari borit će za dvije medalje, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu i Tonči Stipanović u Laseru zauzimaju četvrte pozicije u svojim klasama uoči plovova za odličja.
Kljaković Gašpić će se za medalju boriti u nedjelju, a Stipanović u ponedjeljak.
Nakon devet jedrenja za Laser Tonči Stipanović bio je treći i imao je 12 bodova prednosti ispred Šveđanina Rasmusa Myrgrena. Međutim, u desetom plovu Stipanović je ušao u cilj tek 15., Mrygren drugi, što mu je donijelo treće mjesto ukupno s jednim bodom manje od Stipanovića. Hrvatski kormilar na pola je tog plova stajao značajno bolje, u trenutku kad mu se na putu ispriječio upravo Šveđanin. Uslijedio je prosvjed naše reprezentacije, ali Stipanović nije uspio dokazati svoj slučaj pred međunarodnim žirijem, suci su smatrali da do povrede pravila nije došlo.
“U drugom plovu danas došlo je doticaja između nas dvojice, ja sam smatrao da je on to namjerno napravio i da mi nije dao prostora da ga izbjegnem, pa sam uložio prosvjed. Imao sam i svjedoke, međutim suci su ocijenili da je sve bilo čisto. Ništa, jedan je bod ispred mene, Novozelanđanin na petom mjestu je dosta iza, tako da ja mogu biti i predzadnji u plovu za odličja, a Šveđanin zadnji da mi to bude dosta medalju. Ući ću agresivno u medal race, vidjet ćemo što će ponedjeljak donijet, nadam se da će biti dobro”, kazao je Stipanović.
Australac Tom Slingsby ima prilično sigurno zlato, a priča dana je svakako da je Cipranin Pavlos Kontides osigurao najmanje srebro. Kontides je već nekoliko godina Stipanovičev sparing partner, imaju zajedničkog trenera Jozu Jakelića, tako da je ova medalja, prva u povijesti za Cipar, dijelom i hrvatska.
“Nadam se da će i Tonči osvojiti broncu i da ćemo biti zajedno na postolju. On i naš trener Jozo Jakelić puno su mi pomogli u prošle četiri godine, puno im dugujem i ovo je dijelom i njihova medalja”, rekao je presretni Kontides, vrlo čest i omiljen gost u Splitu.
U nedjelju nas čeka finale u Finnu gdje uzbuđenja neće nedostajati. Danac Jonas Hogh Christensen i Britanac Ben Ainslie jedrit će za zlato, a čak četiri kormilara, među kojima i Ivan Kljaković Gašpić za broncu.
“Po meni je ovo jedno od najuzbudljivjih finala ikad. Dobro sam se odmorio danas, skupio svu snagu koja mi je preostala i sutra ću dati sve od sebe, nadam se da ćemo sutra slaviti”, izjavio je Kljaković Gašpić.
Hrvatskom jedrenju nedostaje još jedino olimpijska medalja. Ivan i Tonči imaju u naredna dva dana prigodu ispisati stranice povijesti.
Šime Fantela i Igor Marenić napredovali su na deseto mjesto u klasi 470, u ženskoj konkurenciji iste discipline Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 11. Tina Mihelić završila je natjecanje u Laser Radialu, zauzela je 17. mjesto. U nedjelju će regata završiti za daskaša Luku Mratovića koji se nalazi na 19. mjestu. Natjecanje u nedjelju nastavljaju Pavle Kostov i Petar Cupać u 49-eru, trenutačno su 17.