Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vina grom gromova, delicije bog bogova

04.08.2017. 12:37
Vina grom gromova, delicije bog bogova


Na jednom neformalnom skupu u zadarskom Arsenalu prije pet, šest godina skupina vinoljubaca povela je razgovar o vinogradarstvu i vinarstvu u zapadnom djelu Zadarske županije. Pala je i ideja da se Gradu Ninu predloži osnivanje Sajma na kojemu bi se promovinarala vina i delicije ovog kraja.
– Ajde, napiši nešto, sigurno će prihvatiti, poticao me Trifun Poljak.


Od ideje do realizacije
On je već tada bio poznat vinar s brojnim odličjima osvojenim na domaćih i međunarodnim natjecanjima vinara. Ideji se priklonio i okorjeli agronom Marijan Tomac. Nego što, rekao je, treba nešto poduzeti jer vinogradarsvo je tradicija šireg ninskog područja, posebice Privlake, Zatona, Ninskih Stanova, Vrsi, Poljica, Žerave, Poljaka…Tu se stanovništvo od pamtivjeka bavilo poljodjelstvom, osobito vinogradarstvom. A upravo tih godina, u sklopu programa podizanja trajnih nasada na širem ninskom području podignuto je najviše nasada vinove loze nego igdje u Zadarskoj županiji pa i šire. Loza je zasađena na, ni manje ni više nego na ukupno 297 hektara i to na zapuštenom neobrađenom zemljištu, obraslom šikarom u kamenitom terenu uglavnom na području Ninskih stanova i Zatona. Vigens, Vina Jurjević, Zoran Pantalon i Dejan Crnošija, Grgur Vinski, zatim tu u blizini na Punta skali Kraljevski vinogradi..
Sve više vinograda i vina, a potrošnja stagnira ili čak opada. Postajemo pivska zemlja sa vinskom tradicijom. A da bi se trend počeo mijenjati nužno je potrebita kvalitetena promidžba vina kao i domaćih delicija. Promidžba i osmišljena trajna komunikacija s potrošačima. Jedan od načina svakako su i specijalizirani sajmovi pa sam, imajući sve to na umu sjeo i napisao promemoriju, prijedlog plana za Festival vina i delicija u Ninu. Nazvao sam ga Vinin, što je kovanica od Vi (osobna zamjenica) Vin (vina) Nin (grad) In (trend, u modi. ViNIN sa sloganom (Istina u vinu u kraljevskom gradu Ninu) i prijedogom programa priredbe uputio u siječnju 2014. godine na adresu Grada Nina.
Ostao je u nekoj od ladica sve dok s proljeća ove godine nije dospio u ruke Emila Čurka, gradonačelnika Nina. Ideja mu se očito dopala, odmah je okupio mladu ekipu, pozvao Poljaka, Tomca i mene.


Ćurko kao Napoleon
– Idemo što prije u realizaciju. Nije realno ali Festival ćemo održati najkasnije potkraj kolovoza, rekao je Ćurko. Pokretanje sajma nije jednostavan posao pa je svatko od nas u sebi posumnjao da se išta može učiniti do tog roka. Ali, gradonačelnik je čvrsto odlučio. Možda nije primjerena usporedba ali učinio mi se u jednom trenutku poput Napoleona kad je rekao: “Najprije ću se upustiti u bitku, a onda ću vidjeti što mi je činiti”.
Mladi Borjan Andrija Peša, zadužen za EU projekte i javnu nabavu, njegova kolegica Ivona Stulić Sipina i pravnik Šime Peša predvođeni gradonačelnikom Ćurkom prionuli su poslu i evo festivala ne potkraj nego na početku kolovoza, mjesec dana prije najambicioznijeg roka. – Nema ništa od čekanja, kaže Ćurko ne krijući zadovoljstvo prvim izdanjem festival koji je na Višeslavom trgu, kod spomenika Grguru Ninskom, okupio više od 20 izlagača, redom poznatih vinara i proivođača delicija, ali i više od 3.000 Ninjana i njihovih gostiju. Česi, Poljaci, Njemci, Slovenci, Austrijaci, Talijani. Na svim jezicima. Netko bi rekao da je ovo neki svjetski festival..




Stranci upoznali maraštinu
-Ovo je reći Festival di ljudi guštaju i kupuju, kaže Eugen Novaković koji je i ovdje plijenio pozornost sa svojim proizvodima od smokava. Nije propustio pohvaliti se kako je nedavno bio u Briselu na poziv Marijane Petir, a za ovogodišnju sezonu kaže: Suša ne smeta smokvama. Naprotiv. Prve smo već ubrali i 10 kila osušili. Smokva je rajsko voće, nismo ni svjesni bogastva koje imamo. sada triba iskoristiti ovo sunce što prži i osušit ih što više, jer zima je duga, govori Novaković
Na štandu Udruge vinara i vinogradara Nadin nudili su svoja ekološka vina. – Tak sad vidim koliko je važna komunikacija sa ljudima, potencijalnim potrošačima. Puno njih koji su navratili na naš stand nisu imali pojma o našim vinima. Ne samo stranci, nego ni domaći iz unutrašnjosti ne znaju, recimo, ni za maraštinu. Nikad čuli, kaže Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin.
Slične priče čuli smo i od ostalih vinara. Svi redom su isticali da je turizam šansa za plasman naših vina. Šansa koju dosad nismo koristili.


Imamo izvanserijska vina
A koliko je važna komunikacija može poslužiti i primjer Trifuna Poljaka. Kad su na njegovom štandu kušali njegovu maraštinu nekolicina, očito boljestojećih Švicaraca, poželjeli su otkupiti veće količine njegovih vina. Ne samo ove koje je izložio na festival u Ninu, nego i one iz vinarije u Diklu.
– Nemam neke velike količine. Uostalom kao ni većina hrvatskih vinara. Naš forte nije količina nego kakvoća, ali dok naši gosti koji ovdje ljetuju ne saznaju, isto je kao da ništa nemamo, kaže Poljak, čija vina u Švicarskoj gdje je nekad radio, kupuju za sebe i tamošnji vinari. – Kupuju ne da bi in dalje prodavali nego za sebe. Piju ih u svojim domovima, u raznim prigodama, časte prijatelje i ne mogu se načuditi otkud tako dobro vino, kaže Poljak .
On tvrdi da nigdje na svijetu nema takvih vinogradarskih položaja kao kod nas u Sjevernoj Dalmaciji, posebno gdje nema posolice koja šteti grožđu. Naš areal i klima omogućavaju iznimnu kakvoću grožđa sa idealnim omjerima sladora i kiseline. Sve na prirodan način. Klimastke prilike omogućavaju da se rok berbe produži i grožđe trga kad su sladori povećavaju, a kiseline ne padaju. Znači, poslije u proizvodnji vina ne treba ništa dodavati, ni kiseline pogotovo ne cukar jer sve to je priroda dala i zato mi možemo imati čisto prirodna i posebno okusna vina. Rječju izvanserijska vina, pojasnio je Trifun Poljak.


Prvi se pamte
Živahno je bilo i na štandu OPG-a Iva Matak, koje je postalo poznato po prvim zadarskim tartufima i proizvodima od njih. Japanci ih sljubljuju s tunom i ostalim jelima, a prema riječima Ive Mataka, interes pokazuju i Amerikanci. Nakon prezentacije u Ninu za crne zadarske tartufe saznali su i mnogi europljani, iako Matak nije bio zadovoljan sa pozicijom svog štanda.
– Na ovakvim manifestacijima, primjerice, u Istri delicije su u sredini, a vina i ostala pića na početku i prema kraju izložbenog prostora. Primjedba je uvažena pa su drugi dan ViNIN-a štandovi složeni po novom rasporedu. – Nije se rodio tko bi svima ugodio, duhovito je prokomentirao Drago Raspović.
On kao i većina izlagača nije štedio pohvale na račun organizatora 1. Festival vina i delicija u Ninu. Posjetitelji su također došli na svoje. Kad sam jednog domaćeg čovika upitao za komentar on je odgovorio lakonski kratko, ali znakovito: “Vina grom gromova, delicije bog bogova”.
Dvodnevna fešta na Višeslavovom trgu očito se dopala i stranim gostima. Na jednom mjestu, u središtu Nina, imali su prigodu vidjeti i kušati što većina od njih do tada nije, a vina i delicije koje su probali odmah potom su i kupovali. – To je dobar znak i zato ćemo ViNIN nastaviti i dogodine, sa novim sadržajima, većim brojem izlagača i još boljom organizacijom, kaže Emil Ćurko, gradonačelnik Nina. A glavni cilj je i nadalje isti: Omogućiti bolji plasman sve kvalitenijih domaćih vina, gastronomskih proizvoda uz istovremeno podizanje kvalitete turističke ponude u regiji, zaključio je gradonačelnik Ćurko.
Tim njegovim riječima i mi završavamo ovu malu šetnju od štanda do štanda na 1. Festivalu vina i delicija ViNIN 2017 u prvom hrvatskom kraljevskom gradu Ninu. Bit će još festivala. Ali, prvi se uvijek pamte!


EMIL ĆURKO, GRADONAČELNIK GRADA NINA


Dogodine sajam i prodajne izložbe
Pokazalo se da je ovakav događaj trebao Gradu Ninu. Zadovoljni su izlagači koji su dobili prigodu predstaviti svoja vina i delicije velikom broju posjetitelja, domaćim i stranim gostima, ali i samim Ninjanima. Tijekom dva dana koliko je trajao ViNIN osjećala se dobra vibra i ozračje u Gradu. Pokazalo se ovakva ponuda Ninu treba pa ćemo nastaviti i dogodine. Uz prodajne izložbe vina i delicija, koje bi se tijekom sezone odvijale češće, nastojat ćemo pokrenuti i Sajam sa degustacijom i ocijenjivanjem vina koje bi realizirali sa certificiranim ocjenjivačima, a sajam sa svim popratnim sadržajima trebao bi postići nacionalno značenje sa međunarodnim sudjelovanjem. Svjestan sam da se radi o vrlo zahtjevnom projektu, ali kad se hoće sve se može, kaže Emil Ćurko gradonačelnik Nina, grada koji je u dosadašnjem tijeku ove sezone čak 13 puta povećao potrošnju hrane i pića, i za 5,5 puta broj stanovnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


SANDRA BABAC, OPG BABAC/DAMJANIĆ


Postavljeni odlični temelji
– Nema boljeg mjesta za izložbu, degustaciju i promociju dobre kapljice i delicija u zapadnom djelu županije od najromatičnije destinacije – Grada Nina.
Postavljeni su odlični temelji za događaj koji u sezoni plijeni pažnju domaćih i stranih gostiju.
Drago mi je što je i naš OPG Babac/Damjanić pozvan izlagati jer nam je Nin na posebnom mjestu (s obzirom da smo u Poljicima).
Nadam se na će se manifestacija ViNIN nastaviti i sljedećih godina jer su posjetitelji bili zadovoljni viđenim (i kušanim), a u našem slučaju su bili i iznenađeni da proizvodimo marmalade koje sadrže samo jedan sastojak – voće. Kao i svih ovih godina ono je iz ekološkog uzgoja, a predstavili smo i dva najnovija okusa: šljivu i mandarinu, kaže Sandra Babac, ljepša polovica OPG-a Babac/Damjanić.


Branimir, Condura i 22 izlagača
Na 1. festivalu vina i delicija ViNN okupila su se 22 proizvođača: Kraljevski vinogradi, OPG Julijan Lonić, OPG Sandra Babac, OPG Nikica Žampera, DRMIĆ j.d.o.o., OPG Drmić, OPG Mate Dušević, Uljara Nadin, Mashtel Distillery, OPG CD Raspović, OPG Mladen Jezidžić, Sveučilište u Zadru, OPG Veljko Tičić, OPG Eugen Novaković, Udruga vinogradara i vinara Nadin, Udruga ŠOKOLARI, OPG Marinko Vukšević, De Georgiis, Ribarski obrt Marijan Buškulić, OPG Luka Bilušić, OPG Snježo Sinovčić, OPG Iva Matak, Poljak vina d.o.o.
Za štimung na ovom autohtonom gastro spektaklu pobrinuli su se članovi ninske muške klape „Condura“ te tamburaškog sastava KUD-a „Branimir“ iz Nina.
 
— Slika
 
 
— Slika
EMIL ĆURKO – Ovo je Ninu trebalo
 
 
— Slika
EUGEN NOVAKOVIĆ – Ovo je reći Festival di ljudi guštaju i kupuju
 
 
— Slika
NA ŠTANDU POLJAK VINA – Stigla ponuda za otkup većih količina vina
 
— Slika
SANDRA BABAC – Treba nastaviti