Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanje na Bilom brigu sredit će se kad se vide primjeri iz drugih sredina

Autor: Ivana Burica

03.09.2008. 22:00
Stanje na Bilom brigu sredit će se kad se vide primjeri iz drugih sredina

Foto: Filip BRALA



Na službenim stranicama Grada Zadra naišli smo na zanimljiv odgovor o mogućnosti uspostave sekvestracije u Šibenskoj 15: “Stav Grada je da će se upustiti u primjenu tog zakona kada vidi uspješno riješene primjere iz drugih gradova, s obzirom da to iziskuje znatna sredstva i angažiranje velikog broja ljudi”
S jedne strane raste lijepa zgrada dugoočekivane osnovne škole na Bilom brigu, a s druge “šporkica” i nered svake vrste. Neiskorišteni i devastirani poslovni prostori u Šibenskoj 15 preko puta škole djeluju kao da je tu do pred petnaestak minuta harao rat.
Situacija s tim prostorima traje već godinama i ide samo na gore.
Pita li se itko koliko će motivirajuće i edukativno takav sablastan okoliš djelovati na nježne dječje glavice koje će početkom 2009. godine napuniti učionice novoizgrađene škole? Naime, kaže se da djeca stvari oko sebe upijaju kao spužve. O opasnostima koje za njihovo zdravlje i sigurnost prijete, ne treba posebno govoriti.
U članku 32. Zakona o vlasništvu stoji: “Kad je radi zaštite … ljudskoga okoliša ili zdravlja ljudi određeno da je vlasnik na temelju zakona dužan nešto poduzeti glede vlastite stvari, a njega se na to ne može prisiliti, poglavarstvo jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave i uprave je ovlašteno uspostaviti privremeno upravljanje tom stvari (sekvestraciju). U izvršavanju privremenoga upravljanja, poglavarstvo može stvari dati u zakup.”
Na službenim stranicama Grada Zadra naišli smo na zanimljiv odgovor o mogućnosti uspostave sekvestracije u Šibenskoj 15: “Stav Grada je da će se upustiti u primjenu tog zakona kada vidi uspješno riješene primjere iz drugih gradova, s obzirom da to iziskuje znatna sredstva i angažiranje velikog broja ljudi.”