Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benediktinke sve više otvorene svijetu

Autor:

03.09.2009. 22:00
Benediktinke sve više otvorene svijetu

Foto: Zvonko KUCELIN



Cilj ovogodišnjega susreta je povezivanje, podrška i razmjena ideja i iskustava, tradicije i kulture među benediktinkama na međunarodnoj razini te razvoj ženskog monaštva; nastavak razvoja udruživanja između ženskih zajednica i Benediktinske konfederacije; savjetovanje i prijedlozi opata primasa koja se tiču osobnih i zajedničkih preispitivanja života benediktinki
Prvi dan radnog dijela Konferencije Međunarodne zajednice benediktinki (CIB . Communio Internationalis Benedictinarum) održan je jučer u dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti.
Tri godine priprema
Konferencija Međunarodne zajednice benediktinki – predstavničko tijelo 19 regija benediktinki iz cijeloga svijeta koje povezuje sve zajednice ženskih benediktinskih samostana, održavat će se naime, do 14. rujna u prostorima benediktinskog samosta Sv. Marije u Zadru, koji je uz jednu francusku, najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu, postojana 1.000 godina, prvog spomena 905. godine. Ovo je šesti susret CIB-a izvan Rima, a dosad su održane u SAD-u, Keniji, Filipinima, Australiji i Poljskoj.
Nastojanja da se Konferencija organizira u Hrvatskoj postojala su već više godina, a da mjesto ovogodišnjeg održavanja bude upravo Zadar, dogovoreno je 2006. Prema riječima časne majke Anastazije Čizmin, opatice samostana Sv. Marije u Zadru, gotovo tri godine odvijale su se duhovne, ali i materijalne pripreme za ovaj susret. Naime, bila je to prilika i poticaj za obnovu i uređenje samostana što je s uspjehom obavljeno.
Cilj ovog godišnjega susreta je povezivanje, podrška i razmjena ideja i iskustava, tradicije i kulture među benediktinkama na međunarodnoj razini te razvoj ženskog monaštva; nastavak razvoja udruživanja između ženskih zajednica i Benediktinske konfederacije; savjetovanje i prijedlozi opata primasa koja se tiču osobnih i zajedničkih preispitivanja života benediktinki.
Tema Konferencije na kojoj sudjeluje i opat primas Benediktinskog reda o. Nocter Wolf, razmatranja su kako danas, nakon 15 stoljeća od utemeljenja, živjeti Pravilo sv. Benedikta.
– Pravilo Sv. Benedikta sastoji se od 73 poglavlja u kojem je razrađen kršćanski, moralni, duhovni život osobe koja izbliže želi slijediti Krista. Pritom je najvažnije da se u svemu onome što se radi slavi Bog, i da se svuda širi mir, kaže časna majka Anastazija Čizmin.
Svjedokinje nade
U radnom dijelu Konferencije obrađuju se i teme “Imamo li mi, benediktinci, riječ za svijet?”, potom priprema 13. simpozija Benediktinskog reda koji će se za godinu dana održati u Rimu, na temu: “Benediktinke, svjedokinje nade”, kao i prijedlozi za doradu i izmjenu CIB Statuta, Obrazovna zaklada Sv. Benedikta, važni razvoji u benediktinskim regijama.
Na konferenciji u Zadru sudjeluje 26 delegatkinja sa šest kontinenata, časne majke benediktinskih samostana s papinskom i konstitucionalnom klauzurom, među kojima su koludrice zatvorenog tipa, ali i sestre koje su više otvorene prema vani, usmjerene na veći kontakt s ljudima, a koje sve žive Pravilo sv. Benedikta.
Kako na konferencijama sestre upoznaju zemlju u koju dolaze, tako će i ovom prigodom upoznati Osmu regiju – Federaciju benediktinskih koludrica u Hrvatskoj “Blaženog Alojzija Stepinca” koja uključuje samostane u Krku, Cresu, Rabu, Pagu, Zadru, Šibeniku, Hvaru i Trogiru. U nizu posjeta crkvenim zdanjima i prirodnim ljepotama Dalmacije posjetit će tako otok Pašman, gdje se na brdu Ćokovac u Tkonu nalazi jedini muški benediktinski samostan u Hrvatskoj, Sv. Kuzme i Damjana.