Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Država Slivničanima darovala dva tornjaka

Autor: Z L

03.09.2009. 22:00
Država Slivničanima darovala dva tornjaka


Kako stočari ne bi dolazili u sukob s vukovima, zaštićenom vrstom u Hrvatskoj, država im donira tornjake, koji stoku štite od napada
Državni zavod za zaštitu prirode dodijelio je dva štenca pastirskog psa tornjaka u Slivnici, općina Posedarje. Štenci tornjaka dodijeljeni su Slavku Baričeviću, vlasniku 40-ak ovaca i 10 koza i Damiru Kalcu, vlasniku 50-ak ovaca. Donaciji štenaca prisustvovali su Jasna Jeremić, voditeljica Odsjeka za udomaćene svojte Državnog zavoda za zaštitu prirode, Nikica Skroza i Luka Katušić, stručni suradnici u Zavodu, Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje i njegov zamjenik Slavko Brkljača.
Zaštita velikih zvijeri jedno je od najsloženijih pitanja zaštite prirode. Rješavajući problematiku šteta od vukova, jedan od osnovnih načina njihovog sprečavanja ili smanjenja na najmanju moguću mjeru je kontrolirani nadzor stoke. Uz postojeći sustav kompenzacije šteta, Državni zavod za zaštitu prirode provodi donacije pastirskih pasa tornjaka putem kojih se direktno pomaže stočarima u čuvanju stoke, ali i na očuvanju izvorne pasmin. Naime, tornjak je izvorna pasmina pastirskih pasa tradicionalno korištena za čuvanje stoke od napada velikih zvijeri.
Stočarima se doniraju štenci u dobi od dva mjeseca. Prilikom donacije stočarima se redovito održava predavanje o načinu uzgoja, njezi i uporabi pastirskog psa tornjaka i dijele im se pisane upute. Također, uspostavljena je dobra suradnja s lokalnim veterinarima.
Donacijama se započelo još 1997. godine, a sustavni program je uspostavljen u okviru LIFE III projekta “Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj”. Ukupan broj doniranih pasa za navedena razdoblja iznosi 251.