Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Đerđa Dilber: Platili smo mise za žrtve godinu dana unaprijed

Autor: Hina (H)

03.09.2012. 22:00
Đerđa Dilber: Platili smo mise za žrtve godinu dana unaprijed

Foto: PIXELL



Svjedočenje Anice Đerđe Dilber isprovociralo je Federica Salpietra, sina poginulih Talijana Francesca Salpietra i Marielle Patella, koji joj je zapljeskao, pa ga je sutkinja Maja Šupe udaljila iz sudnice
U nastavku  suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je lani  u kolovozu u primoštenskom  akvatoriju skrivio pomorsku  nesreću u kojoj je poginulo  dvoje nautičara iz Italije, jučer  je svjedočila Horvatinčićeva  djevojka Anica Đerđa Dilber, jedina osoba koja je u trenutku tragedije bila na brodu.
Đerđa Dilber je na Županijskom sudu u Šibeniku rekla  kako ona i Horvatinčić svaki  mjesec obilaze grobove poginulih Talijana, te kako su im u  mjestu gdje su pokopani platili misu za cijelu godinu unaprijed. Potvrdila je kako nije  vidjela sudar jer je bila leđima  okrenuta provi broda, no vidjela je da je prije nesreće Horvatinčića uhvatila slabost te  mu je klonula glava, ali nije se  mogla sjetiti koliko je vremena  proteklo od tog trenutka, do  nesreće.
Posvjedočila je i kako je poduzetnik inače, pa tako i ujutro na dan nesreće 16. kolovoza, imao glavobolju, zbog  čega je popio nekoliko tableta.
Tužiteljstvu je odgovorila da  nema nikakva tehnička znanja o načinu rada broda.
Na upit je li na dan sudara  bilo kakvih neispravnosti na  brodu, svjedokinja je odgovorila da ne zna no, kada su joj  Horvatinčićevi odvjetnici  uputili isto pitanje, prisjetila  se kako je bilo problema s autopilotom. Dodala je i kako je  neposredno nakon sudara nakratko vidjela jedrilicu, ali je  vrlo brzo okrenula glavu.
Njezino je svjedočenje isprovo ciralo Federica Salpietra, sina poginulih Talijana  Francesca Salpietra i Marielle  Patella, koji je Đerđi Dilber  zapljeskao, pa ga je sutkinja  Maja Šupe udaljila iz sudnice.  Nakon svjedočenja Anice  Đerđa Dilber u nastavku  jučerašnjeg ročišta svjedočio  je inspektor sigurnosti plovidbe Boris Seljanovski koji je  nakon pomorske nesreće  aloktestirao Horvatinčića i  njegovu djevojku. Svjedok je   rekao da je test kod oboje bio  negativan, no dodao je kako  poduzetnik čak tri godine nije  obavio tehnički pregled glisera.
Inspektor šibenske Lučke  kapetanije posvjedočio je i da  je talijanske jedrilica na koju  je Horvatinčić naletio gliserom imala prednost prolaska  jer je poduzetniku dolazila s  desne strane, što se može jasno vidjeti prema oštećenjima.
Njegovo je svjedočenje  naljutilo Horvatinčića koji je  upitao “kako to da je njegova  barka išla s te strane, ako su  išli u suprotnom smjeru”, na  što ga je sutkinja Maja Šupe  umirila i pojasnila kako će sve  to iznijeti u obrani.