Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poslovanje Zadarske županije bez mane

Autor: Ivana Burica

03.09.2012. 22:00
Poslovanje Zadarske županije bez mane

Foto: Zvonko KUCELIN



Nalazom je utvrđeno da Zadarska županija obavljajući poslove svog samoupravnog djelokruga nije imala propusta vezanih uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Državni ured za reviziju je tako prvi put u povijesti izrazio bezuvjetno mišljenje na financijsko poslovanje Zadarske županije, objavila je Baričević


U prvih šest mjeseci 2012. godine u županijsku blagajnu se slilo 80,96 milijuna kuna, što je 45,66 posto od 177,3 milijuna kuna, koliko iznosi proračunski plan za tekuću godinu, izvijestila je zadarskog župana Stipu Zrilića na održanom kolegiju županijska pročelnica za proračun i financije Bibijana Baričević.
Višak prihoda
– Od toga preneseni višak prihoda i primitaka iz 2011. godine iznosi 10,24 milijuna kuna. Rashodi i izdaci iznose 61,97 milijuna kuna te je u izvještajnom razdoblju ostvaren višak prihoda i primitaka od 8,75 milijuna kuna, navela je Baričević, napomenuvši da veći dio ostvarenih prihoda čine prihodi od poreza.
– Unatoč lošim makroekonomskim pokazateljima za prva dva tromjesečja Proračun i ostali financijski pokazatelji poslovanja Zadarske županije su stabilni te se pune u skladu s planom, zaključila je pročelnica Baričević.
Baričević je župana i suradnike izvijestila i o rezultatima financijske revizije.
– Od 14. ožujka do 23. srpnja Državni ured za reviziju obavio je financijsku reviziju kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje Zadarske županije u sljedećim područjima – djelokrug rada i unutarnje ustrojstvo, sustav unutarnjih financijskih kontrola, financijski izvještaji, donošenje proračunskih dokumenata, računovodstveno poslovanje, prihodi i primici, rashodi i izdaci, imovina, obveza i postupci javne nabave.
Nalazom je utvrđeno da Zadarska županija obavljajući poslove svog samoupravnog djelokruga nije imala propusta vezanih uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Državni ured za reviziju je tako prvi put u povijesti izrazio bezuvjetno mišljenje na financijsko poslovanje Zadarske županije, ponosno je objavila pročelnica Baričević.
Župan Stipe Zrilić ustvrdio je da je Zadarska županija postigla visoki standard poslovanja na kojemu treba ustrajati.
Memorijalni centar
U nastavku su Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese, i Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije Zadarske županije, informirali župana o provedbi Županijske razvojne strategije Zadarske županije za 2011. godinu. Istaknut je manjak tzv. soft projekata, projektnih ideja za čiji početak provedbe nije potrebna prethodna dokumentacija, a naglašeno je da neke jedinice lokalne samouprave – riječ je o čak njih 12 (Grad Nin, Općina Jasenice, Općina Kolan, Općina Novigrad, Općina Povljana, Općina Privlaka, Općina Ražanac, Općina Sali, Općina Stankovci, Općina Starigrad, Općina Sukošan i Općina Zemunik Donji), nisu dostavile tražene podatke o provedbi ŽRS za 2011. na svom području te stoga i nisu obuhvaćene izvješćem.
Župan je stoga na spomenute lokalne samouprave apelirao da prihvate novi model planiranja lokalnog i regionalnog razvoja.
– Sljedeća godina je godina izrade nove županijske razvojne strategije koju je potrebno uskladiti s ciljevima i politikama EU, kao i s ciljevima i politikama RH, podsjetio je župan.
Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove pod vodstvom pročelnika Olivija Meštrovića izradio je prijedloga mišljenja o interesu Republike Hrvatske za izgradnju memorijalnog centra na Ražovljevoj Glavici na području Škabrnje. Ingerenciju za donošenje ovog dokumenta ima Skupština Zadarske županije, a prethodno mišljenje daje i župan.
Župan, je, naravno, bio suglasan s predloženim dokumentom, koji je jedan od preduvjeta za gradnju memorijalnog centra Glavica u spomen palim i nestalim braniteljima.