Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Enio politiku pretvorio u performans

03.09.2016. 22:00
Enio politiku pretvorio u performans


Posljednja zadarska izborna subota okupila je na Narodnom trgu više političkih stranaka koje su imale svoje tiskovne konferencije. Odjeven u crvenu verziju poznatog iluzionista i strip junaka Mandraka, Enio Meštrović je novim performansom predstavio izborni program liste Nema prodaje. Uz zvukove himne Lige prvaka, pomoć anđela koji ispunjava želje te podmlatka HNS-a, izvučeno je osam obećanja, od kojih bi se samo četiri trebala “plasirati” za sljedeće izbore.
– Prevareni narode! Danas svečano izvlačimo predizborna obećanja RH. Izvuči ćemo samo osam najsretnijih koji ulaze u skupinu Hrvatski izbori 2016/17. Igrat će sistem “svak sa svakim”, a samo prva četiri idu u sezonu 2017./18., govorio je Meštrović, miješajući cilindre kao pravi mađioničar.
Listom, obećanja su: 250.000 novih radnih mjesta, novi traktor snage 20 KS za svaki novi OPG, rast BDP-a 7 posto godišnje, 2.000 eura za svako novorođenče, svakom mladom bračnom paru na korištenje državni stan bez naknade, PDV 11,99 posto, već od ove godine, besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, te besplatni gradski i prigradski prijevoz za cijelu Hrvatsku. Meštrović je ipak priznao da se radi o izuzetno teškoj skupini u kojem će finalisti morati pokazati svoje umijeće.
Središnje mjesto kod “sviće” na trgu zauzele su “žute majice” Živog zida i koalicije “Jedina opcija”, u kojoj je i Akcija mladih. Uz fritule poručili su da se problemi korupcije, klijentelizma i nepotizma reflektiraju pogubno na naše društvo.
– Jedno od područja gdje se najočitije zamjećuje razarajući učinak tih zala su mladi. Zbog postojećeg stanja i nemogućnosti rješavanja osnovnih egzistencijalnih problema, sve više mladih odlazi iz Zadra i Hrvatske trbuhom za kruhom. To je poprimilo razmjere epidemije. Isključivu odgovornost za to snose postojeće političke stranke, poglavito HDZ i SDP, koje su generatori spomenutih negativnosti. U svojim redovima potiču i štite ovakve devijantne obrasce ponašanja. Nije pročišćavanje HDZ-a kada Kalmetu makneš s liste, nego kada Kalmetu i njemu slične izbaciš iz HDZ-a, rekao je nezavisni kandidat Marko Pupić Bakrač.
Svoj je štand na Narodnom trgu rasprostrla koalicija HSP-HČSP-OS-ABH. Nositelj liste Slobodan Dević Pićo je rekao da je osnova njihovog programa borba za malog čovjeka.
– Mi ne želimo poticaje i plaćanje prijevoza. Svaki hrvatski čovjek mora imati dovoljno novca za djecu, za njihove školske knjige i prijevoz do škole. Kao hrvatskog branitelja mene brine aktualni trenutak u hrvatskom društvu i politici, koja mora omogućiti da svaki čovjek koji radi mora imati za kruh i da može sebi kupiti stan. Pred svake izbore dijeli se 70-ak socijalnih stanova. Zašto ne omogućiti svakom onom tko radi da sam kupi stan? Socijali treba omogućiti da radi i time zadovolji sve osnovne životne potrebe, jer mi branitelji se nismo borili za državu socijale, nego za državu blagostanja, rekao je Slobodan Dević Pićo.