Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Oprez, djeca u prometu!

05.09.2017. 14:15
Oprez, djeca u prometu!


S prvim danom nove školske godine PU zadarska je započela provedbu akcije „Poštujte naše znakove“ u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.
Cilj ove akcije koja se godinama već provodi u rujnu je zaštita djece, osobito najmlađe, koja prvi put samostalno sudjeluju u prometu. Policija će i ove školske godine u suradnji sa zaposlenicima škola organizirati predavanja i razgovore s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola kako bi djecu, roditelje i nastavnike upoznala s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu. Tijekom rujna, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policajci će pojačano nadzirati promet u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.
– Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Ranije su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima. Djeca sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici javnog prijevoza te također i aktivno, kao pješaci i biciklisti. Moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu. S porukom „Oprez, djeca u prometu“, upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilima s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle prometne nesreće i neželjene posljedice poručuju iz PU zadarske, napominjući kako djeca mogu biti nesmotrena kad su u prometu, ali da uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih. To potvrđuju policijske statistike koje pokazuju da djeca u prometu ponavljaju pogreške roditelja zbog čega iz PU zadarske roditelje pozivaju da svoju djecu podučavaju oprezu.
– Djeca tek stječu svoja prva iskustva kao pješaci. Teže predviđaju reakcije drugih sudionika u prometu i zato se odjednom mogu naći u opasnosti. Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta mogu znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.
Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom kao roditelji, nastavnici ili vozači, djeci olakšati prve samostalne korake u prometu na cestama, apeliraju iz PU zadarske podsjećajući ujedno i vlasnike ugostiteljskih i trgovačkih objekata na zabranu prodaje alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.


Savjeti policije roditeljima i vozačima
Kako bi prevenirali nesreće u kojima stradavaju najmlađi sudionici u prometu iz PU zadarske roditeljima i vozačima savjetuju da na vrijeme krenu u školu, pokažu djeci kako se prelazi cesta: "stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa", zatim da s djecom nikada ne pretrčavaju cestu, a posebno ne izvan pješačkog prijelaza, a vrlo važnim drže i upozoravanje djece na opasna mjesta kojih ima i na nogostupu, primjerice ulazi i izlazi iz garaža. Kao važno ističu i postupno upozoravanje djece na "sezonske" opasnosti kao što su mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav kolnik, klizavo suho lišće i slično, a napominju i kako su djeca- pješaci uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari na školskim torbama, odjeći, obući…
– Prijevoz djece vozilima prilagodite zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas), imajte na umu da dijete mlađe od 14 godina ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti, upozoravaju iz PU zadarske apelirajući na vozače da budu oprezni u zonama škola.