Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dan kad je bombardiran Sv. Mihovil

Autor: Siniša Klarica

03.10.2009. 22:00
Dan kad je bombardiran Sv. Mihovil

Foto: Adam VIDAS



Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljan sa starom mletačkom tvrđavom bio je ratni cilj poznat iz mnogih prijašnjih ratova. Hrvatski branitelji su znali da će na to pomisliti i agresor, pa su namjerno premjestili sustav veze vitalan za obranu grada


Pripadnici nekadašnjeg Centra za motrenje i obavještavanje obilježili su u subotu dan bombardiranja brda Sv. Mihovil ponad Preka na otoku Ugljanu. Bio je to uvod u dane koje će se kasnije nazvati Obrana grada Zadra kada je srbočetnički agresor napao grad s kopna, mora i zraka. Tog jutra 4. listopada 1991. avion tipa J-21 Jastreb u niskom je letu raketirao Sv. Mihovil. Cilj su mu bili RTV-odašiljač i antenski sklopovi misleći da će time uništiti centar veze obrane Zadra. Tom prilikom pogodio je točno ispod parabolične antene pored koje su se nalazili Valentin Gregov, Mladen Bašić, Mladen Lucin i Rade Punoš. Centar veze, međutim, nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava. Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljan sa starom mletačkom tvrđavom bio je ratni cilj poznat iz mnogih prijašnjih ratova. Hrvatski branitelji su znali da će na to pomisliti i agresor, pa su namjerno premjestili sustav veze vitalan za obranu grada, ostavivši na Sv. Mihovilu samo postrojenja tadašnjih Hrvatskih pošta i telekomunikacija i HRT-a.
– Malo je nedostajalo da osim nas, u tom raketiranju pogine i 50-ak djelatnika HPT-a i HTV-a. Centar veze, međutim, nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava. Taj centar ustrojen je još u kolovozu 1991., ali se do Oluje nije znalo da se na njemu nalaze zapravo pravi centar veze. U spomen na taj dan, kad nas troje zapravo slavimo svoj drugi rođendan, mi se sjećamo naših poginulih i preminuli djelatnika centra koji su unatoč teških ratnih dana održavali vezu Zadra s ostalim dijelovima Hrvatske, rekao je glavni organizator Rade Punoš.
Punoš, Gregov, Bašić i Lucin tog su dana popravljali agregat koj se nalazio u samom podnožju tvrđave, te pravim čudom ostali živi budući da je jedna raketa probila vanjski zid tvrđave a druga izravno pogodila kućicu HPT-a i HRT-a. Punoš i njegovi kolege položili su cvijeće i zapalili svijeću kod velikog križa na Sv. Mihovilu.