Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dobro došli, studenti!

03.10.2010. 22:00
Dobro došli, studenti!


Studenti generacije 2010./2011. jutros su službeno započeli svoj studij. Ova generacija jedinstvena je po tome što se radi o prvoj generaciji koja studij nije upisala na osnovi prijamnih ispita nego prema rezultatima državne mature. U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru ovogodišnje brucoše dočekali su i pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić, dr. sc. Ana Proroković, prorektorica za studije i studentska pitanja, predsjednica Studentskog zbora u Zadru Ana Šašek te predstavnik CARNeta Ivica Markulin.
Uvodnom riječi brucoše je pozdravio rektor prof. dr. Ante Uglešić koji je studentima zaželio dobrodošlicu na Sveučilište i u studentski život.
– Dragi brucoši, okupili smo se danas na početku akademske godine 2010./11. u ovoj prekrasnoj dvorani koja svojim imenom i ambijentom predstavlja veličinu i jedinstvenost ovoga trenutka. Nalazite se na jednoj prekretnici, više niste đaci, čekaju vas nove odgovornosti i zadaće za ispunjavanje kojih će vam biti potreban rad, trud i upornost. Studirajte s odgovornošću prema sebi, svojim obiteljima i svima onim koji će vas materijalno podupirati, a koji su vas već moralno poduprli, savjetovao je studentima rektor Uglešić nakon čega ih je upoznao s bogatom poviješću studiranja u Zadru kao i zadarkog sveučilišta. Nakon njega riječ je preuzela prorektorica za studije i studentska pitanja dr. sc. Ana Proroković. Studente je ukratko upoznala sa studiranjem na Sveučilištu u Zadru te najvažnijim odrednicama bolonjskog procesa poput ustroja studija, ECTS bodovima, studenstkim savjetovalištem i zborom te savjetom da pažljivo pročitaju pravilnik studiranja. Također Proroković je naglasila kako promjene bolonjskog procesa na našem, ali i drugim fakultetim još uvijek traju te će oni i sami biti dio tih promjena.
Studentima se ukratko obratila i Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora u Zadru koja im je poželjela dobrodošlicu i upoznala ih sa tijelom i funkcijom Studentskog zbora s otvorenim pozivom da se pridruže radu zbora i obrate za pomoć vezanu uz studiranje, ali i s bilo kakvim drugim pitanjim ili problemom. Šašek je zaključila kao studentica riječima ohrabrenja.
– Studentski život veliki je korak u životu svakog studenta. Iskoristite ga na najbolji mogući način. Ne zaboravite raditi na samima sebi, ne zaboravite živjeti i ostaviti trag oko sebe, zaključila je Šušek. Na samom kraju Ivica Markulin predstavio je kratkom prezentacijom Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu CARNet koja omogućava povoljno korištenje interneta studentima na fakultetima, u domovima ili od kuće preko mobilnog ili kućnog interneta.
Po završetku svečanog primanja stotine brucoša uputilo se prema svojim odjelima na upoznavanje s odjelnim nastavnicima, ali i jednih s drugima. Od danas počinje njihovo studiranje u punom smislu te riječi, pohađat će predavanja, polagati kolokvije, pisati seminare i ispunjavati svoje obaveze s ciljem da uspješno završe upisani fakulte i postanu punopravni akademski građani ove zemlje. Pred njima je ujedno i veliki zadatak pokazati koliko je uspješna bila državna matura koja im je omogućila da upišu željeni studij.


 PRVA BRUCOŠIJADA U FORUMU


Da bi početak akademske godine bio potpun, nastojat će se ovog četvrtka pobrinuti klub Forum gdje će se održati prva ovogodišnja brucošijada. Da bi brucošijada imala sve što je potrebno za dobru zabavu, klub Forum je za svoje posjetitelje pripremio glazbenu podlogu sastavljenu od benda “The Good Time” i DJ Bakea, tim s dugogodišnjim iskustvom i širokim spektrom za nepogrešiv ugođaj i svačiji ukus.
 Naravno, dobrodošli su svi brucoši, kao i svi oni koji se tako osjećaju, a iz kluba najavljuju kako će piće te večeri biti u skladu sa studentskim mogućnostima. Također, najavljen je i program za iduće tjedne pa će se tamo nakon brucošijade svakog četvrtka za studentsku populaciju održavati i studentski partyji. (I. J.)