Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

More svira, a sunce obasjava grad

03.10.2010. 22:00
More svira, a sunce obasjava grad


Novinarka zadarski muzej “Srebro i zlato grada Zadra” uspoređuje s muzejom Rockefeller Cloisters na Manhattanu, kojem poseban draž daju nasmiješene čuvarice blaga
Izvrsnu je reklamu Zadar dobio u članku američke novinarke Janice Law objavljenom u Galveston Daily Newsu, najstarijoj teksaškoj novini. Naime, američka novinarka je na svom proputovanju našom obalom ostala oduševljena ljepotama i ponudom Zadra.
Novinarka Zadar smatra glavnim hrvatskim adutom, čak i iznad Dubrovnika koji joj je preskup. Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih je Zadar top destinacija koju u Hrvatskoj treba posjetiti novinarka navodi nevjerojatne kreacije arhitekta Nikole Bašića. Bašićeve morske orgulje i Pozdrav suncu navodi kao najinventivnije i najgenijalnije kreacije koje je imala priliku vidjeti u 50 godina putovanja kroz više od 100 zemalja svijeta. Uz to, oduševljava je i jedinstvenim osjećajem kojeg je imala priliku iskusiti slušajući “pjesmu mora” ili gledajući izvanredni spektakl svjetala s Pozdrava suncu.
U nastavku članka novinarka zadarski muzej “Srebro i zlato grada Zadra” uspoređuje s muzejom Rockefeller Cloisters na Manhattanu, kojem poseban draž daju nasmiješene čuvarice blaga, to jest redovnice u tradicionalnim habitima.
Novinarka se dotaknula i teme ratnog stradanja i razaranja kroz koje je prošao Zadar kako bi istaknula snagu grada koji se iz razaranja izdigao ljepši i veličanstveniji nego ikad.
“Dalmatinska obala je s opravdanjem cijenjeno odredište obiteljskog turizma gdje ljudi govore engleski na svakom koraku. Tamo gdje je rat ostavio tragove sada raste cvijeće. More svira, a sunce obasjava grad”, završava Janice Law članak apoteozom Zadru koja je i više nego dovoljan razlog da nas u budućnosti posjete brojni turisti na tragu ove oduševljene novinarke.