Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Počinje obilježavanje Dana obrane Grada Zadra

03.10.2010. 22:00
Počinje obilježavanje Dana obrane Grada Zadra


U povodu obilježavanja Dana obrane Zadra sutra će se u kinu Callegro održati premijera filma „GOTOVINA – Pisma iz Haaga ili Hrvatska, tugo moja”. Redatelj fima Jakov Sedlar snimio je film u rodnom mjestu generala Ante Gotovine u Pakoštanima, Zagrebu, Parizu, Los Angelesu, New Yorku, Varšavi, logoru Aushwitz te u Izraelu. Zanimljivo je da će film imati najdužu špicu u povijesti hrvatske kinematografije, a na njoj će biti popis 15.786 poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Prikazivanje počinje u 19 sati u velikoj dvorani ikna Callegro u Zadru, a ulaz je besplatan.
Dan obrane Grada Zadra, 6. listopada, u srijedu, Grad Zadar obilježit će svečano i dostojanstveno. U 8.30 sati Gradska glazba Zadar ulicama i trgovima Zadra svirat će budnicu. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, održat će se u 9 sati pred Središnjim križem na Gradskom groblju u Zadru, u 9.30 na Spomen ploči na Dračevcu, te u 9.40 na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima 3. imotske bojne 4. gardijske birgade (ulica A. Starčevića). Sv. misu zadušnicu u 10 sat u katedrali Sv. Stošije predvodit će generalni vikar, msgr. Milivoj Bolobanić
Svečano primanje u 11.30 sati u Gradskoj vijećnici upriličit će gradonačelnik Zvonimir Vrančić za ratne zapovjednike, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata te dužnosnike Županije i Grada. Istog dana Udruga HVIDR-a Zadar u suradnji s Gradskom knjižnicom u Zadru organizira Okrugli stol, s početkom u 12 sati. Predavači će biti mr. Petar Strmota, Tomislav Zelić, dr. Ante Visković i Klaudio Vidaić.