Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Fassa još nije dobila dozvolu za eksploataciju vapnenca

03.10.2011. 22:00
Fassa još nije dobila dozvolu za eksploataciju vapnenca


Još uvijek nismo ishodili sve potrebne dokumente za korištenje sirovine. Nemamo dozvolu za eksploataciju karbonatne sirovine za industrijsku preradu, odnosno dozvolu za eksploataciju vapnenca. Sva potrebna dokumentacija je u nadležnom ministarstvu i ako dozvolu dobijemo do kraja godine, već bi na proljeće mogli započeti s građevinskim radovima – Marin Gligora


Iako su u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Obrovca, 19. ožujka, na blagdan Svetog Josipa, upriličili svečanost otvaranja radova, talijanska tvrtka Fassa Bortolo ni nakon osam godina još nije uspjela realizirati svoj plan izgradnje tvornice žbuke, vapna i cementa u Kruševu kod Obrovca u kojoj bi se uložilo više od 200 milijuna eura i zaposlilo oko 220 ljudi.
– Moji poslodavci iz Italije su još 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište u poslovnoj zoni Brčić u Kruševu na kojem bi se trebala graditi tvornica, ali još uvijek nisu dobili sve potrebne dozvole koje bi tvornici osigurale normalnu opskrbu potrebnom sirovinom i time nesmetan rad. Nakon osam godina rada i danas je jedino sigurno da se, nažalost, ne zna kada će nova tvornica konačno početi raditi, govori Marin Gligora iz Zadra, direktor Fasse Obrovac.
Nemaju još sve dozvole
Na samom početku prije sedam, osam godina sve je nagovještavalo da će se “posao stoljeća” vrlo brzo realizirati. Izrađen je DPU za područje tvornice i paralelno se radilo na dobivanju dozvola za eksploataciju na području na kojem je postojalo odobrenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Iako je dotad bilo riječi samo o proizvodnji žbuke i vapna, talijanska tvrtka prije dvije godine provela je postupak procjene utjecaja na okoliš za drugu fazu izgradnje tvornice hidrauličkih veziva u zoni Brčić pokraj Obrovca za što je od nadležnog ministarstva i dobiveno zeleno svjetlo.
– Fassa Bartolo na izgradnju tvornice u Obrovcu odlučio se zbog dostupnosti sirovine i razvojnog potencijala Zadarske županije. Međutim, još uvijek nismo ishodili sve potrebne dokumente za korištenje sirovine. Nemamo dozvolu za eksploataciju karbonatne sirovine za industrijsku preradu, odnosno dozvolu za eksploataciju vapnenca. Sva potrebna dokumentacija je u nadležnom ministarstvu i, ako dozvolu dobijemo do kraja godine, već bi na proljeće mogli započeti s građevinskim radovima, prognozira Gligora ističući kako bi buduća tvornica na 28 hektara površine proizvodila godišnje 70.000 tona vapna, 300.000 tona žbuke i milijun tona cementa.
U tijeku postupak izrade glavnog projekta
Čelništvo tvornice nakon znatnog ulaganja, najprije kupnjom Dalmatinskih rudnika Obrovac od Hrvatskog fonda za privatizaciju, a potom terena i pripreme istog u kruševačkoj poslovnoj zoni, ne misli odustati od izgradnje tvornice čiji je početak gradnja bio predviđen još krajem 2007. godine, a na čelo tvrtke imenovan povratnik iz Italije Marin Gligora iz Zadra.
– Naši, hrvatski zakoni definitivno nisu prilagođeni izgradnji industrijskih kompleksa. Zakoni, slobodno mogu reći, moraju biti znatno fleksibilniji, i kod izrade projekata, i kod izvođenja radova. Unatoč primjeni najmodernijih svjetskih proizvodnih pravila u prilagođavanju ekoloških standarda lokalnim klimatskim ili zemljopisnim uvjetima do pojedine dozvole doći je vremenski predugo i zaista mukotrpno, navodi Gligora dodajući kako će Fassa prvu i drugu fazu projekta zbog efikasnosti, u kojem je i proizvodnja milijun tona cementa godišnje, realizirati zajedno.
Svi dokumenti su pripremljeni za izgradnju tvornice žbuke i vapna na proizvodnoj zoni Brčić koja se nalazi uz ceste Obrovac – Kruševo, na visoravni s druge strane Zrmanje u odnosu na davno propalu Tvornicu glinice Jadral. Za izgradnju tvornice cementa potkraj protekle godine je dobiveno “zeleno svjetlo” i u tijeku je postupak izrade glavnog projekta i ishođenja lokacijske dozvole.


 FASSA U ITALIJI NEMA TVORNICU CEMENTA




Cijeli projekt dobio je podršku lokalne vlasti te je izaslanstvo Grada Obrovca na čelu s tadašnjim dogradonačelnikom, sada gradonačelnikom Antom Županom otišlo u Italiju na razgovore s investitorom. Potom su tvornice u Italiji obišli zadarski novinari i županijsko izaslanstvo i bili su zadovoljni visokim stupnjem brige o zaštiti okoliša u procesu proizvodnje žbuke i vapna. Fassa u Italiji nema tvornicu cementa, izgradnja tvornice cementa kod Pescare je u tijeku.


 GLIGORA TVRDI DA OTPADNIH VODA IZ TVORNICE NEĆE BITI


– U tvornicu kod Kruševa ugradit će se najsuvremenija tehnologija, instalirat će se oprema koja omogućava 4 do 5 puta bolje ekološke standarde od onoga što je dosad građeno u Hrvatskoj, uključujući i ono što je ugrađeno u Dalmacijacementu u Solinu. Za proizvodnju vapna koristit će se peći švicarskog Maerz Ofenbau AG, vodećeg u ovoj tehnologiji u svijetu. U proizvodnji cementa se primjenjuje suhi postupak u zatvorenom sustavu, kamen se s okolnih eksploatacijskih polja u proizvodne pogone prevozi transportnom trakom, objašnjava Gligora ističući kako otpadnih voda iz tvornice uopće neće ni biti, jer se provodi suhi postupak i koriste se tehnološke vode u zatvorenom ciklusu.
Fassa je tada bila, a i do danas ostala najveći potencijalni investitor na obrovačkom području koji je nudio otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, primjenu vrhunske tehnologije, sanaciju kopa nakon eksploatacije vapnenca, kao i sanaciju postojećih, napuštenih kopova boksita.