Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gorski spasioci uspješno izveli vježbu

03.10.2011. 22:00
Gorski spasioci uspješno izveli vježbu


U vježbi je sudjelovalo 14 članova od čega ih je deset iz zadarske stanice, a četiri iz HGSS Gospić
U stijenju Anića kuka na području Nacionalnog parka Paklenica ove subote je održana takozvana združena stijenska vježba u kojoj su sudjelovali zadarski gorski spasioci i njihovi kolege iz HGSS Gospić.
Početkom ove godine u istom sastavu na tom području HGSS-ovci su održali prvu ovogodišnju stijensku vježbu koja je nosila naziv “Klin”. Ova druga ovogodišnja vježba bila je zamišljena kao “koncept pristupa odozdo” unesrećenoj osobi, a prilikom osmišljavanja vježbe spasioci su se vodili podacima o terenu.
Kako je riječ o donjem, vrlo strmom i nepristupačnom dijelu stijene Anića kuka, vježba se provodila sa strogo definiranim tehničkim elementima, a kako su izvijestili iz zadarskog HGSS-a, sve se odvijalo u tri etape s dva tima. Vježba je uključivala penjanje, iznošenje opreme, postavljanje gelendera i izradu “sidrišta”, spuštanje spasioca koji radi devijator, preuzimanje nosila sa “sidrišta” koja se zatim spušta do podnožja stijene te na kraju raspremanje opreme.
Nakon što je vježba uspješno odrađena uslijedila je analiza postignutog, a naglasak je bio na edukaciji mlađih članova.
– Vježbu smo iskoristili za pripremu člana za ljetni tečaj koji će trajati od 8. do 15. listopada 2011., a koji je tijekom ove subotnje vježbe na stijenju Anića kuka bio član penjačke naveze tima 1 te se penjao do gornjeg sidrišta, nakon čega je bio pratitelj nosila UT 2000. do podnožja stijene – ponosno su istaknuli iz HGSS Zadar uz napomenu kako je na vježbi sudjelovalo 14 članova od čega ih je deset iz zadarske stanice, a četiri iz HGSS Gospić. Napomenuli su i da je na vježbi odmah dogovorena i daljnja suradnja na projektu zajedničke speleovježbe te vježbe zimskih tehnika spašavanja s obzirom na tradiciju bliske suradnje zbog preklapanja teritorija na kojem djeluju zadarski i gospićki spasioci.