Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar bez predstavnika na festivalu dječjih klapa

03.10.2011. 22:00
Zadar bez predstavnika na festivalu dječjih klapa


U petak se u dvorištu Gradske knjižnice Zadar održava već tradicionalni, 3. festival dječjih klapa Zadar 2011. Ove godine na festivalu nastupa nešto manji broj klapa iz gradova diljem Hrvatske, a Zadar nažalost neće imati svog predstavnika. Za titulu najbolje dječje klape natjecat će se: “Perlice” i “Kolajna” iz Blata, “Rarohujice” iz Vrbnika, “Krešimir” iz Šibenika, “Bepo” iz Omiša, “Krijesnice” iz Hreljina, “Frajlice” iz Zagreba, “Biokovski slavuji” iz Zagvozda te “Lukasice” iz Kaštel Starog.
– Za razliku od proteklih godina ove godine imamo samo devet prijavljenih sudionika. Razlog je zapravo jedna velika smjena generacija, tako da neke klape koje su tradicionalno kod nas nastupale već pet godina ove godine neće doći. Glasovi se mijenjaju i mutiraju, djeca odlaze u srednju školu, a tad pokazuju i neke druge interese. Unatoč tome vjerujem da će se iduće godine taj broj opet podići, rekao je Milko Belevski voditelj Glazbenog odjela GKZD.
Nažalost na 3. festivalu dječjih klapa u Zadru neće nastupiti niti jedna dječja klapa iz Zadra i to iz jednostavnog razloga – Zadar ove godine nema niti jednu dječju klapu. Do prošle godine u Zadru je djelovala dječja klapa Gradske knjižnice Zadar “Kolibrići” koja je iz financijskih razloga morala prestati s radom.
– Nakon pet godina, unatrag zadnjih godinu dana, zbog nedostatka novčanih sredstava “Kolibrići” više ne djeluju. Ono što smo željeli jest održati barem tradiciju održavanja festivala i njega ćemo i dalje organizirati svake godine. Zapravo nije ni naša uloga da kao ustanova moramo imati dječju klapu, to je bio jedan poziv budućim voditeljima i ljudima koji se žele tim baviti u našoj sredini da sami osnuju dječju klapu. Međutim, Zadar trenutačno nema predstavnika na festivalu, a vidjet ćemo hoće li to imati odjeka za ubuduće, istaknuo je Belevski.
O stanju dječjih klapa u Hrvatskoj i potrebi održavanja ovakvih festivala Belevski kaže:
– Teško je reći stagniraju li dječje klape ili idu naprijed jer su u pitanju djeca i dječji glasovi. Od ranije dobi djeca slabije pjevaju, a kasnije se to razvija, kod djevojaka ti glasovi uglavnom idu prema gore, a kod dječaka prema dolje jer njihovi glasovi mutiraju. Ono što je u principu za nas bitno i ono što smo htjeli pokrenuti ovim festivalom jest da svi čuju za dječje klape i da se potaknu voditelji u osnovnim školama ili KUD-ovima na njihovo osnivanje kako bi se djeca već u ranijoj dobi pripremila za buduće klapske pjevače. Naravno radi se o jednom amaterizmu, ali želimo da ta djeca kad odrastu požele pjevati ozbiljno i da su pripremljeni na probe, čitanje nota i rad u klapi.
3. festival dječjih klapa u Zadru održat će se u petak u 19 sati, u dvorištu Gradske knjižnice Zadar, a za sve one koji žele doći i podržati raspjevane mališane ulaz je besplatan. O najboljima će odlučivati žiri sastavljen od glazbenih stručnjaka koji imaju iskustvo rada s djecom i klapama.